Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Söreltérítő
2017. augusztus 22. írta: Kovács Gábor Maláta

Söreltérítő

elterito.jpgNagyon úgy látszik, hogy manapság elég egy sör címkéjére ráírni a bűvös három betűt: IPA és a siker garantált. Gyakran vissza is élnek ezzel. Elég baj ez, hiszen a mozaikszó mögött munka van, több ezer kísérletező kedvű hobbi sörfőző munkája, akik az elmúlt harminc évben rangot adtak ennek a különleges sörtípusnak.

Nincs mese: a sörforradalom zászlóshajója az IPA! És ez akkor is így van, ha a fele sem igaz annak a sokféle mítosznak, amit az India Pale Ale-ről terjesztettek. A legvalószínűbb, hogy maga a stílus lassan fejlődött ki a már meglevő világos pale ale és bitter sörökből.

Az tény, hogy már az 1780-as évektől szállítottak Angliából sört Indiába, de semmi nem bizonyítja, hogy ezeket erősebbre főzték illetve intenzívebb komlózást kaptak volna, mint a többi export sört. Az IPA név 1835-körül terjedt el, és a megszokottnál több komlót tartalmazó pale ale kapta ezt a nevet. Igazi tartalmat azonban másfél évszázaddal később, a nagyüzemi lágerekbe belefáradt sörfőzők adtak neki, akik a huszadik század hetvenes-nyolcvanas éveiben az ale-ben és a komlóban fedezték fel a kiutat a nagyüzemi sörök egyhangú világából.

A történetnek az izgalmas amerikai, dél-afrikai, új-zélandi és persze a brit komlók adtak különös csavart, ezek keserűsége egészen más, mint az addig használt kontinentális komlóké. Ez az izgalmas ízvilág szerencsére azonban nem csak a sörfőzők, hanem a sörfogyasztók érdeklődését is felkeltette és az IPA épp olyan forradalmi módon változtatta meg a sörről való gondolkodást, mint azt másfél évszázaddal megelőzően Josef Groll Pilsner Urquell-je, a pilseni sörök etalonja tette.

Rövid időn belül az IPA már nem csak egy lett a felsőerjesztésű sörök között, hanem stílusteremtő, mely lényegét, célját és értelmét a már-már túlzásba vitt komló használat által nyeri el. A sokféle komló a sörök hihetetlen ízgazdagságát és változatosságát adja, de a sörfőzés művészete továbbra is az egyensúly, a víz, a maláta, a komló és az élesztő tökéletes egységének megteremtése, e nélkül csak keserű lötty az IPA.

A sörfőzők képzelete persze szabadon szárnyalt és egyre-másra születtek az újabb és újabb IPA típusok melyek változatos komlófelhasználás, a hagyományos mellett a búza és karamell maláták használata révén többszörösére nőtt az IPA-k száma. Az Amerikai, a Brit és az Imperial IPA után megszületett a West Coast IPA, az East Coast IPA, a Dupla IPA, a Tripla IPA, a Session IPA, a Black IPA, a Belga IPA, a Red IPA, hogy csak néhányat említsünk a rohamosan a szaporodó típusok közül. De nagyon szép és izgalmas példákat találunk itthon is a Grabanctól, a Roth-féle Bakancslistán keresztül, a Gólem 100 komlós Dupla IPA-jáig.

Mint a fentiekből is látszik az IPA a kisüzemek és a gerillasörfőzők stílusa, mely sokaknak nemcsak a sörkülönlegességek kóstolósához, de a sörfőzéshez is kedvet csinált.

Épp ezért lehangoló számomra a soproniak Óvatos Duhaja, mely ugyan IPA-nak nevezteti magát, de tekintve, hogy sok-sok sörivó számára ez a sör jelenti az első találkozást az IPA-val, leginkább arra jó, hogy lejárassa azt. Ugyanis, aki az Óvatos Duhaj alapján alkot vélemény az IPA-ról pórul jár, hiszen pont annyi izgalmat fedezhet fel benne, mint az alsó erjesztésű kommersz sörökben. Sekély öröm, amit az jelenthet, hogy kétféle menő amerikai komlót a Citrát és a Cascade-ot is használtak a főzéséhez. Az öt százalék alatti alkoholtartalom mondjuk elfogadható egy Session IPA-tól, de a teljes fantáziátlanságról árulkodó ízek a legnagyobb jóindulattal sem felelnek meg annak, amit IPA-ként ismertünk meg.  

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1512772816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airsheep 2017.08.23. 09:47:12

Megkóstoltam az Óvatos Duhajt de nagyon nem ízlett. Ittam már más kisipari IPA sört is de egyik sem jött be.
Én maradok a cseh világos söröknél.

Flathead 2017.08.23. 10:13:10

A tömegsörök között nem rossz sör, de még sincs igazi karaktere, csak egy "ipának látszó" sör. Ivás közben és az utólagos kortyérzetnél számomra teljes "szétesik" a sör: külön érzem a mezei világos sör ízvilágot és külön az ipának sugallt valamit. Olyan, mint ha az IPA karakterét, jellegzetességét adó ízvilágot azt nem főzés közben és sok összetevővel, hanem valami sűrítménnyel vitték volna bele. Ezt a tulajdonosból kiindulva teljesen el tudom képzelni.

BoomB 2017.08.23. 11:14:11

Más megközelítésből pedig, pont az IPA-k kommerszesítették az igazi "kézműves" sörfőzést, és az odafigyeléssel, sok próbával és kísérletezéssel készített sörökhöz képest ez egy egyen-átlag típus, fantázia nélkül, akár hány változata is van.
Más sörökkel valóban hónapokat, éveket kell kísérletezni, mire összejön az igazán harmonikus, összetett, érdekes íz, IPA-t pedig, normális alapanyagból, abszolút amatőr házi körülmények közt második vagy harmadik főzésre olyat sikerült alkotni, mint bármely elismert magyar vagy akár külföldi manufaktúra átlag IPA-ja. Tömeges parasztvakítás, az agyon komlózás elnyom mindent és gyakorlatilag a komló által meghatározott karakterén kívül az IPA-k semmi egyebet nem kapnak. Egy hype az egész, ami egyben degradálja is a kézműves sörfőzést, mert sok átlag embernek kb. itt véget is ér a kézműves sörök palettája.

Ilyen szempontból, hogy ezt egy Soproni egy átlag IPA-nál sokkal rosszabb valamivel meglovagolja, nem tartom olyan nagy veszteségnek. Akinek az IPA az össz kézműves, az megérdemli, akit pedig érdekel a sok tíz más fajta, izgalmas sör, az úgyis tudja hova tenni.

ROBERTO 2017.08.23. 11:35:13

Nekem bejött a Soproni IPA. Lehet, hogy a kézműves sörök jobbak, szebbek, csak épp túl vannak hájpolva és legfőképp túl vannak árazva.
Kár fikáznotok, egyelőre az IPA a legjobb nagyüzemi magyar sör. Átlagos sörfogyasztónak ünnep a sok lóhúgy kukoricás szennyvíz után.

degeco 2017.08.23. 11:47:14

az IPA simán túl van lihegve, egy jó pilsner mindig kenterbe veri

para_noir 2017.08.23. 12:08:09

@ROBERTO: nekem is bejön, és 230-ért totálisan a helyén van. Nem ipa, hanem kézműves, a minap láttam az Aldiban a Bud Spenceres sört, 999, hát elmennek vele a francba.

worxland 2017.08.23. 13:02:19

@ROBERTO: +1
A Soproni Óvatos Duhaj hozta meg a kedvem a kézműves sörök próbálgatásához. Az ilyen tökfej okostojások, mint a cikkíró, pedig elveszik.

ze11 2017.08.23. 14:27:01

@worxland: Ott a pont. A cikkíró gondolom a yigayicsikitől meg be van totál ájulva - miköyben az tényleg egy kommersz, semmiben kitűnni nem tudó lötty, ami még túl is van árazva.
A Soproni óvatos duhaj nevéhez híven óvatos - azzal együtt, hogy döbbenetesen finom komlószörpöt alkottak :-) És ami nagyon-nagyon fontos: még tán fényképen sem látott kukoricát, amivel a hazai 200-250Ft/palack tategóriába tartozó, sörnek nevezett löttyök sajnos nem dicsekedhetnek.
Jellegét tekintve szerintem egy könnyű, nagyon ízletesen komlózott IPA, ami messze agyonveri a hazai mezőnyt ízélmény tekintetében.

megasün 2017.08.23. 15:15:48

Én nagyon szeretem az Ale típusú söröket, főleg a belgákat, ittam is jó pár félét, tehát van benne tapasztalatom. A belga kisüzemi sörökhöz (vagy bármely kisüzemi sörhöz) hasonlítani a Sopronit badarság, mert más kategória. Viszont a saját maga kategóriájában az egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar sör. Nem tudja azt, mint a híres belgák, de ár/érték arányban verhetetlen. Egy Pilsnerhez hasonlítani olyan butaság, mintha egy villányi cabernet sauvignont hasonlítanánk a tokaji aszúhoz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.08.23. 15:21:31

Sztem meg belépő-darabnak kifejezetten ok. És ez, az ár-érzékeny magyar piacon sok olyan embernek megmutathat egy olyan sörös irányt, amiről eddig nem is tudott. Aztán jöhetnek a komolyabb cuccok...

ungabunga 2017.08.23. 15:23:15

@ze11: "gondolom"
mégis miből?
Neked a blog olyannak tűnik, amit egy kőbányain és aranyászokon kívül mást még életében nem ivott, dilettáns magyargárdista skinhead ír?
Vagy te magad vagy az, aki a világ összes, lágertől különböző söre közül csak a soproni óvatost és a csiki rászedőst kóstoltad eddig?
Ha valaki nem szereti a dízelautókat, akkor abból automatikusan következik, hogy a kétütemű Trabantok rajongója?
Általános jótanács: mielőtt valakiről ítéletet mondasz, talán ismerd meg egy kicsit. Pl. használd a keresőt a jobb fölső sarokban.
Erre mondják: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Nemzeti Dohányos 2017.08.23. 16:16:32

Elhiszem én, hogy sznoboskodni nem jó a Soproni, csak amig végigittam nem egy felkapott kézműves söröző csapolt söreit, és ezeré' a búzasörökön kívül mind szar volt, addig a Soproni negyed annyiért finom.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.08.24. 12:37:59

@Nemzeti Dohányos: Nyugi, ha ezt az új Sopronit átöntenénk egy tízszeres árú belga márka csatos üvegébe és abból kéne megkóstolniuk, egyből áradoznának róla; mint a borsznobok a flancos üvegben felszolgált asztali borról meg az ételkritikusok a puccosan tálalt mekis kajáról :D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.08.24. 16:11:52

@BoomB: Ezt egy kicsit azért árnyald. A komló tényleg sok mindent eltakar, de pont az új irány, a NE IPA nem engedi, hogy az alfasav meg a gyanta mindent agyonüssön. Úgyhogy jó IPA-t készíteni nagy tudást és sok tapasztalatot igényel.

Kovács G. Maláta 2017.08.24. 22:26:33

@BoomB: Ja. Tulajdonképpen én is így gondolom. Csak szószátyár vagyok.
süti beállítások módosítása