Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az IPA százada
2024. január 21. írta: Árpa Jankó

Az IPA százada

 ipa.jpeg

Az IPA adja kézműves kategória harmadát, így aztán nem tévedhetünk nagyot, ha a huszonegyedik század első évtizedeit az IPA korszakának nevezzük. Ennek a sörnek már nem sok köze van a klasszikus inida pale ale-hoz, ezért már csak az ebből született mozaikszó emlékeztet az eredetire.

Az IPA népszerűsége a sörfőzők körében nem annak köszönhető, hogy a bőven adagolt komló elfedi az ízhibákat, hanem mert szinte végtelenek a variációs lehetőségek. A sörgyártók az IPA főzésekor sokféle alapanyagot használnak, így kakaót, kávét, gyümölcsöt, zöldséget, fűszereket, gyógynövényeket is.

Ugyancsak az újhullámos sörfőzőknek köszönhetjük olyan eljárások újrafelfedezését, vagy éppenséggel kifundálását, mint a dry hopping (hidegkomlózás), a double dry hopping, a komlószüret után főzött frisskomlós IPA.

Az IPA kínálta lehetőségeknek (is) köszönhetően jöttek ismét divatba a szűretlen sörök, hozták vissza a sörfőzésbe a laktózt, vagy a vaníliát és a zabot. Van már hazy IPA, fekete IPA, gyümölcsös IPA, egy és százkomlós egyaránt, ahogy legújabban divatba jött a borkészítéshez használatos Brettanomyces élesztőtörzzsel erjesztett brettes IPA és a száraz pezsgőkre emlékeztető Brut IPA is.

Szóval az IPA továbbra is a sörforradalom zászlóvivője és ahogy a sörfőzők szabadon szárnyaló fantáziáját elnézzük, lesznek meglepetések a jövőben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr2218307925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása