Érdekes összehasonlítási lehetőség volt a sörök angol és amerikai változatának összehasonlítására az nemrégiben megrendezett India Pale Ale fesztiválon, a londoni Chiswell Street Breweryben. Miközben a szemináriumon lehetőség nyílt az ilyen stílusú sörök műszaki és történelmi jellemzőinek megvitatására, kilenc IPA sört meg is kóstoltak, amelyekből három a hagyományos 19. századi recept szerint, három mai angol IPA-recept szerint, három pedig amerikai IPA-recept szerint készült. Az összehasonlító kóstolás a maláta, a komló intenzitása, a gyümölcsaroma, a keserűség, a fanyarság és a testesség/teltség szempontjaira vonatkoztak. Harmincnyolc olyan képzett szakember vett részt a kóstolásban, akiknek tapasztalatuk volt rutinszerű sörkóstolásban.
A bírálat eredménye azt mutatta, hogy az amerikai IPA sörök következetesen magasabb pontszámot kaptak az aroma összes összetevőinek értékelésekor, mint az angol sörök. Ezek magasabbak a reprodukált múlt századi IPA söröknél is, kivéve a keserűséget és a nyálkahártya-összehúzó hatást. Az általános aroma, maláta és komló karaktereltérések közül a három csoport söreinél a legintenzívebb volt az eltérés a komlóaromában és a legkisebb a malátaaromában. Sokkal nagyobb azonosságot találtak az amerikai IPA sörök és a hagyományos, reprodukált sörök között.
Eszerint Amerika a legjobb hely a hagyományos angol sörök kóstolására?