Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

IPA-fesztivál
2011. február 20. írta: Árpa Jankó

IPA-fesztivál

Érdekes összehasonlítási lehe­tőség volt a sörök angol és amerikai változatának összehasonlítására az nemrégiben megrendezett India Pale Ale fesztiválon, a londoni Chiswell Street Breweryben. Miközben a szemináriumon lehe­tőség nyílt az ilyen stílusú sörök műszaki és történelmi jellemzőinek megvitatására, kilenc IPA sört meg is kóstoltak, amelyekből három a hagyományos 19. századi recept szerint, három mai angol IPA-recept szerint, három pedig amerikai IPA-­recept szerint készült. Az összeha­sonlító kóstolás a maláta, a komló intenzitása, a gyümölcsaroma, a keserűség, a fanyarság és a testesség/teltség szempontjaira vonatkoztak. Harmincnyolc olyan képzett szakember vett részt a kóstolásban, akiknek tapasztalatuk volt rutinszerű sörkóstolásban.

A bírálat eredménye azt mutatta, hogy az amerikai IPA sörök következetesen magasabb pontszámot kaptak az aroma összes összetevőinek értékelésekor, mint az angol sörök. Ezek magasabbak a reprodukált múlt századi IPA söröknél is, kivéve a keserűséget és a nyálkahártya-összehúzó hatást. Az általános aroma, maláta és komló karaktereltérések közül a három csoport söreinél a legintenzívebb volt az eltérés a komlóaromában és a legkisebb a malátaaromában. Sokkal nagyobb azonosságot találtak az amerikai IPA sörök és a hagyományos, reprodukált sörök között.

Eszerint Amerika a legjobb hely a hagyományos angol sörök kóstolására?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr632674161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serpocak 2011.02.20. 12:50:41

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mitől ez az IPA-őrület? Miért pont ezt a sört kezdték újra gyártani?

Gérard Duchemin 2011.02.20. 21:12:40

@Serpocak: Kóstóld meg, megtudod. Minden sörtípust imádok, ha jó reprezentánsával találkozok, de az IPA tényleg a sörök királynője.

TonyCaviar 2011.02.25. 12:11:04

@Serpocak: Szerintem itt tudott igazán megmutatkozni az amerikai komló ütőereje. Ebben tudtak igazán újat és meglepőt alkotni az amerikaiak.

Yorkshire-i vendég 2011.03.22. 12:56:04

Az IPA nem az egyetlen angol sörtipusa.
ínálam, észak angliában nem nagyon főznek azt a típusat, de sok-sok más finom, minősegi söröket gyártanak:

www.blacksheepbrewery.com/beers/
wentworthbrewery.co.uk/
www.hambletonales.co.uk/casks.htm
www.cameronsbrewery.com/index.php
stb stb

Én szeretem az IPA-t, de az én véleményben ez nem egy tipuk angol sör - az inkább valahogy az Angol sörök és a Kontinentális sörök között, talán az erős komló íze közönhetően. Föleg ha egy magyar sörfőzde próbálja IPA-t főzni.
süti beállítások módosítása