A sajtot sokáig és sokan csak a hozzáillő borral tudták elképzelni. A sör és a sajt viszonyára a legtöbb gourmet csak legyintett, pedig valamennyi sajthoz választhatunk, hozzá harmonikusan illő sört. Persze történhet ez fordítva is azaz legyen a sajt a sörözés kísérője.
Ma már a sörözés közvetlenebb és hosszabban tartó együttlét a borozásnál, és bizony a sör keltette étvágyat csillapítani, a lerészegedés veszélyét csökkenteni kell. Erre a célra ideális a sajt, ettől nemcsak könnyebben csúszik, de jobban is ízlik a sör. Kár, hogy erre a legtöbb vendéglátóhelyen nem gondolnak és sok étlap sajtkínálata kimerül a rántott sajttal, az egyszerű sajtos tészta, a fondű, vagy a sajttálak többnyire hiányoznak róla.
Így aztán marad az otthoni sajtkóstoló. Ennek előnye, hogy tetszés szerint állíthatjuk össze a menüt és senkit nem zavar, ha a világos sörhöz kvarglit vagy pálpusztait eszünk. A camambert sajtokhoz remekül passzol egy testes barna, míg a rokfort sajtot kínálhatjuk egy szűretlen búzasörrel is.