Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Komló – hidegen, melegen
2017. július 29. írta: Árpa Jankó

Komló – hidegen, melegen

mozaik.jpgLassan, de biztosan a magyar sörgyárak is felfedezik, hogy a világon annyi, de annyi komló van, hogy annak bizony se szeri, se száma. Mondhatnánk azt is, hogy ahány komlóültetvény, annyiféle komló, ám nem akarunk a túlzások hímes mezejére lépni.

Tény, hogy Brit szigeteken a láger sörök intenzív piacfoglalásáig – az 1960-as évekig – nagyon sokféle komlót használtak a kedvelt felső erjesztésű söreikhez. Amikor Amerikában kitört a sörforradalom, az amerikai házi sörfőzők mozgalma is különös érdeklődéssel fordult az ale-élesztő és az amerikai komlók – kezdetben elsősorban a Cascade – felé, mert ezzel a nagyipari lágerekhez képest sokkal intenzívebb ízű, keserűségben is más karakterű sört tudtak főzni a sörkedvelők őszinte örömére bőségesen adagolt komlóikkal. A siker magával hozta a komlók új generációinak egész sorát – nem csak Amerikában, de Ausztráliában és Európában is. Ezzel párhuzamosan megváltozott a komlózás metódusa is: egy-egy sörhöz a komlóforraláskor különböző időben, alkalmasint nem csak egy-egy keserű illetve aromakomlót adagolnak, hanem akár 100 félét is és ismét divatba jött a hidegkomlózás is.

Nem egy nagyobb sörgyár állt rá maga is erre a vonalra, azaz bővítette a felhasznált komlók számát és újfajta komlózási technológiákat vezetett be – akár úgy is, hogy továbbra is láger söröket főzött. Így történt, hogy a hazaiak közül a Dreher Sörgyár az elmúlt években számos komlófajtát „dobott” sörébe. Így született a Citrával készült hidegkomlós, a Colombus-szal főzött Dreher Amerikai Komlós, a legújabb pedig a Mosaic-kal „fűszerezett” sörük. Nincs mese, a frissítés mindegyik esetben jót tett a sörnek – tudomásunk szerint az alapsör mindig ugyanaz – az ízgazdag komlók mindenképpen adnak egy újszerű karaktert a sörnek, de sajnos az igazi, robbanásszerű változásra még várni kell. Ehhez elsősorban eggyel – a kukoricadarával – mindenképpen csökkenteni kellene az alapanyagok számát.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr8412700297

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hadd ürítsem serlegem 2017.07.31. 12:43:49

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/30 2017. 07. 24. Megtiltotta Róma polgármestere az alkoholár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumifiu 2017.07.29. 21:56:50

Bár megkomlózták, mégis édeskés utóízt hagy maga után. Talán az a sok kukoricadara az okozza, meg a kispórolt komló.

totii 2017.08.01. 07:58:32

Én a gyárban rákérdeztem, hogy a régi Pils és Lager söreik között mi volt a különbség, és ezekből hogyan lett a Classic. Kb. azt válaszolta a túravezető, hogy az egyikben volt kukorica, a másikban nem, és fogyasztói visszajelzések alapján a kukoricás jobban ízlett. Biztos...

saihulud 2017.08.01. 15:09:07

A dréher hidegkomlósból speciel az első évben főzött verzió nagyon finom volt. Ha jól emlékszem 2015-ben volt először a boltokban.

Sajnos olyan mintha a népet akarták volna rászoktatni, beetetni vele, mert a következő évtől már ihatatlan lett. Tipikus marketinges fogás, hogy egy jó terméket bevezetnek, és aztán szép lassan lentebb adnak a minőségből. Persze biztos meg lehet magyarázni, hogy a magyar vásárlók a sz@rt jobban szeretik.

aladindölon 2017.08.01. 15:50:43

A Dreher kínálatában nincs sajnos olyan sör, ami nem tartalmaz kukoricadarát... A pécsieknél, a soproniaknál szerencsére van. A Prémium, ill. az 1895 rendben is vannak.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.08.09. 13:20:37

@aladindölon: A Kozelban nincs. És mégse hozza a cseh szintet. Szóval nem mindenért a kukorica a felelős.
süti beállítások módosítása