Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Csapistráng
2011. április 26. írta: Árpa Jankó

Csapistráng

 

 

A Budát igazgató Kamarai Felügyelőség – a pozsonyi Kamara kiren­deltsége – 1688. augusztus 31-én leiratot intéz Buda Városa Tanácsához, hogy von Beckh báró a budai Vár kommendánsa parancsolatot adott ki, mely szerint a Vár markotányosa a várkapuk reteszének betolása utáni trombitás és üstdobos jel – mely a köznép gunyoros elnevezésében csapistráng – elhangzása után sem bort, sem sert ne merészkedjen csapolni, különben szigorúan „megstráfoltatik”.

Ezért a kamara inspektora szigorúan meghagyja a budai tanácsnak, adja ezt hírül a pol­gárságnak, mert akit rajta fognak, hogy sert vagy bort ivott a trombítás-­dobos „retirata” után, illetőleg ilyesmiben a cirkáló patrol által „in flagranti rajtakapatik, az lefogatik és árestomba vezettetik”.

Ez a török hódoltság utáni budai serrel élés legkorrábbi serrendészeti adata, mely a város visszafoglalása utána pontosan két esztendővel már sermérésről és a serkorcsmák zárórájáról szól, mintegy igazolva azt is, hogy a sör a török hódoltság alatt is bőven állt Buda polgárainak rendelkezésére.

A Zapfenstreich a várkapu reteszének (Zapfen) be­tolása (streich). A magyar baka argója népies etimológiával ebből csinált Csapistrángot. E magyaros, népies név plasztikus, mert a retesz mindig láncra, kötélre járó, istrángos csap volt. A seres hordó csapja ebben a reteszbetoló műveletben csak annyi szerepet játszott, hogy a Zapfenstreich-ot ősi szokás szerint kísérő üstdobos, trombitás jelre csak­ugyan minden korcsma „csapját” elzárták.
 
A többször említett „seresharangocskák” (Bierglöcklein) a takarodó-val együtt szólaltak meg. Ez kapcsolhatta össze a sereshordó csapját és a Zapfeirstreich reteszbetolást jelentő nevét a köztudatban, mely ezt a műszót – a céhek őrzötte városkapukról szár­mazó polgári és nem katonai kifejezést – a sereshordó csapjával köti össze.
 
(In: Borsodi Bevillaqua Béla: A magyar sörfőzés története)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr151916730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.27. 23:54:22

egy apró helyreigazítás. Budát 1686 szeptember 2-án foglalták vissza... De ez már a kákán a csomó...
:o]

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.04.28. 12:22:21

@pif: a leirat nyilván nem ennek kétéves évfordulóját hivatott megünnepelni...
süti beállítások módosítása