Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Igénytelenség és megszokás
2012. október 22. írta: Árpa Jankó

Igénytelenség és megszokás

3.sör.jpg

A képen látható három sör jelenti a hazai sörgyártás derékhadát. Igaz részesedésük a hazai sörpiacon egyre csökken. Az egykori kommersz ma közép kategória részesedése a hetven százalékról persze nem azért csökkent ötvenegyre, mert a hazai fogyasztók érdeklődése a prémium és szuperprémium sörök felé fordult.

Nem bizony. Az érdeklődés immár az olcsó, alsó kategóriás, 8-9° Balling fokos, 2-3,5 százalék alkoholtartalmú, 90-140 forintos árú, Irgumburger sörök felé fordult. Ezek a sajátos fantázianevű, kritikán aluli minőségű sörök tavaly a fogyasztás harminckét százalékát jelentették. Ha még nem kóstolták is, nyilván el tudják képzelni ezek ízvilágát!

Ha a két kategória számait összeadjuk, akkor a fogyasztás nyolcvanhárom (83!) százalékát az igénytelen sörök teszik ki ki. Mert sajnos az Arany Ászok, Borsodi, Soproni trió sem az aroma és zamat finoman harmonizáló egyensúlyáról nevezetes.

A Soproni vállalja a legkevesebbet, ízeit igyekszik elrejteni, alig érzékelhető maláta, minimális komlókeserűség, de szerencsére a kukorica sem domináns benne. Az Arany Ászok pont az ellenkezője, itt komoly bűvészmutatvánnyal az igazi sör jellegzetességeit szeretnék előállítani, ez azonban nem sikerül, van az ízekben minden, de a kavalkád nem áll össze jó sörré. Igaz szerencsésebb az eredmény, mint a Borsodi esetében, mely egy Bonduelle kukoricakonzerv keserűpirulákkal és széndioxiddal dúsított levét idézi, de semmiképpen egy jobb fajta sört.

A nagy kérdés persze nem az, hogy miért ilyen vacakok a magyar sörök, hanem az, hogy miért fogadja el ezeket a löttyöket a fogyasztó. Sajnos a válasz nem csak az alacsony árban keresendő, hanem abban, hogy a sörivók milyen fogalmat alkotnak a sörről. A tapasztalatom, pedig az, hogy a többség számára ez a trió jelenti a sör etalonját és tekintve, hogy a megszokás nagy úr, még ha lenne rá pénze sem változtatna ivási szokásain.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr594863798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.tejföl 2012.10.23. 10:45:09

Ha a szart el lehet adni, miért csinálnának jobb sört, drágábban?

thatrugreally tiedtheroomtogether 2012.12.29. 13:26:25

Hozzátenném, hogy a legtöbb kocsmában, ha csapolt sörre vágyik az ember szintén csak ezek közül választhat. Az ár miatt? Vagy, mert erre van csak kereslet? Ez itt a kérdés. A kocsma erőszakolja az emberekre a sz*rt, vagy fordítva?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.13. 10:42:38

Semmi értelme azon lovagolni, hogy a kommersz söröket szereti a legtöbb ember. Elmondom, én például inkább megiszom az ilyen kommersz sört (a trióra gondolok, azon belül elsősorban Soproni), mint az ízlésemmel ellentétes minőségi sört, nyilván az ízlésemnek megfelelő minőségi sörnek persze a nyomába sem ér. Éppen nemrég voltam nyaralni Szlovákiában, ahol rengeteg cseh és szlovák sört kipróbáltam, a boltiak közül legjobban a 12-es Kozel (piros dobozos) és Topvar ízlett, de rengeteg olyan volt, amelyekről ugyan tudom, hogy jó sörnek számítanak, de nem az én ízlésem.

mh1973 2016.10.23. 14:26:52

A hazai emberek 90%-a mennyiségi sörivó és nem költ normális minőségű, finom sörre. Én világ életemben fordítva gondolkoztam, így hát inkább iszok egy korsó minőségi cseh sört, mint 4 korsó hazai húgylét vagy túlárazott kézműves vackot 600 Ft / 0.33l)!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.10.23. 15:30:37

A cikk három éve született, de sajnos semmit nem veszített aktualitásából!

Sal Bandy 2016.10.23. 20:50:17

Jó a cím, mert a lényeg ez. Mi vagyunk az igénytelenek. De miről tehetünk? Hogy nem borítjuk a főnökre az asztalt minden nap, hogy több fizetést kapjunk? Nem. Lehet havonta egy jó sört is inni, ami annyiba kerül mint az eddigi havi r@cky cellar adag. Ha havi egy jó sörnél többre vágysz bizony neked tenned kell érte és ez nem fog menni a fotelből. Azt hiszem a magyarok jó része vesztes típus. A tuti a nyerő a punnyadással, mégha szar is.
süti beállítások módosítása