Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Habbal, vagy hab nélkül?
2023. október 01. írta: Kovács Gábor Maláta

Habbal, vagy hab nélkül?

habos_1.jpg

A sörhab mennyisége régi probléma. Leginkább persze megszokás – mely országonként változó – kérdése, hogy milyen a sörhab és a sör aránya a pohárban.

– Gazdag ember a kocsmáros, bőven méri a habot – állapította meg Krúdy Gyula egyik elbeszélésének a hőse, célozva arra, hogy a sok habbal a kocsmáros megrövidíti a vendéget. Régi vita ez, hiszen a sörhab felől közelítve a sörhöz, kétféle sörivót különböztetünk meg: az egyik ragaszkodik a tisztességes habkoronához, a másik viszont inkább lemond a habról, de a sör csordultig töltse meg a poharat.

Néhány országban csapolás közben a masszív hab képződése alapvetően fontos. Olyan országokban, mint például Belgium, hagyományos az, hogy a pohár fele habbal van tele. Az Egyesült Királyságban meglehetős különbségek vannak tájegységek szerint, néhány helyen, például Lon­donban és dél-keleten a habot gyakran úgy tekintik, mint ami felesleges. Ezzel el­lentétben valamicske kis hab általában kívánatos Észak-Angliában, amellett, hogy a sört is becsülettel kimérjék. 

Ennek ellenére sok angol szereti a habot, de emellett a tel­jes folyadék-térfogatú, tehát a hiánytalan mennyiségű sört is. Néhány éve a dolgok olyannyi­ra elfajultak, hogy a sörhab mennyiségét már a bíróságon is felvetették. Bármennyire furcsa is, de azok akik ragaszkodtak, hogy egy teljes pint legyen a folyadék mennyisé­ge, perelték a kocsmárosokat, akik az igényeknek megfelelően habbal mérték ki a sört. A bíróság dodonai döntést hozott: az ésszerű méretű hab­koronát a sör jellemző tulajdonságának kell tekinteni, de ugyanakkor a fogyasz­tónak joga van ahhoz, hogy ragaszkodjon a folyékony rész teljes mennyiségéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr6418225535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása