A Massachusetts-i Jack's Abby Brewing Company összeállt a világ legrégebbi sörfőzdéjével, a németországi Weihenstephannal, egy kollaborációs láger főzésére. Számunkra ez a hír csak mézesmazdzag, hiszen a sör egyszeri főzet és szinte kizárólag a Jack's Abby tap roomjaiban lesz beszerezhető, illetve megkóstolható.
A Jack's Abby családi tulajdonban lévő független sörfőzde, amit 2011-ben alapított három testvér A sörfőzde az ország első kizárólag lágereket készítő kézműves sörfőzdéje. Söreik, miközben tiszteletben tartják a hagyományokat, de innovációikkal egyéni ízekkel lepik meg a söreik barátait.
A közel ezer éve alapított Weihenstephan sörfőzde a bencés szerzetesek kolostori sörfőzdéje volt, ma már állami tulajdonban, a bajor kormány irányítása alatt áll. A világ legrégebbi, alapítása óta folyamatosan működő sörfőzdéje, a névadó Weihenstephan-dombon áll.
A projekt célja, hogy olyan sört főzzenek, amely tiszteletben tartja a történelmi sörfőzési módszereket, miközben modern módszereket is alkalmaznak. Az együttműködés reszeként a Weihenstephan megosztotta az amerikai főzdével a TUM 34/70 élesztőtörzset, az élesztőt amelyet az eredeti bajor lager törzsként ismerünk.
A modernitás érdekében a Jack's Abby Brewing modern komlózási technológiákat és két láger-atipikus komlót – Sterling és Adeena – használt. Ezek a komlók a pilseni és müncheni malátákkal együtt határozott komlóprofilt hoznak létre egy kiegyensúlyozott maláta gerincen.
A sör könnyen iható, finom gyógynövényes és fűszeres jegyekkel – írja a sajtóanyag. Össze is fut a nyál a szánkban, de sajnos kevés reményünk van, hogy megkóstolhatjuk a Fest Of Both Worlds névre keresztelt sört.