Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sör szavatossága
2023. január 26. írta: Árpa Jankó

A sör szavatossága

szavatossag.jpg

Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy talált egy régebben elrejtett sört. Ez azonban nem mindig kellemes meglepetés. Ilyenkor az ember első dolga a szavatossági idő ellenőrzése. Ha lejárt a sör szavatossága, akkor adódik a dilemma, hogy iható-e még a sör, vagy irány a lefolyó?

A szavatosság szempontjából megjegyzendő az, hogy mennyi ideig bírja a sör, annak nagyon sok köze van ahhoz, hogy hol tároljuk. Általános szabály, hogy a lezárt sör hűtés nélkül 6-8 hónapig eláll. Megfelelő tárolás és hűtés esetén a lezárt sör a lejárati dátumán túl, akár 12 hónapig is megőrzi a minőségét.

A szavatossági idő, a tárolás mellett, többek közt függ a sör típusától, alkoholtartalmától és attól is, hogy pasztőrözték-e. A lejárt szavatosságú pasztőrözött sör nem mérgező, legfeljebb enyhe gyomorrontást okozhat fogyasztása.

Viszont sok kézműves sörfőző döntött úgy, hogy kihagyja a pasztőrözési folyamatot, hogy megőrizze sörének frissességét és jobb minőségét. A nem pasztőrözött sört frissen és a lejárati dátumhoz lehető legközelebb kell fogyasztani. Lejárt stzavatossági idő után, a pasztőrözetlen sört nem ajánlott fogyasztani, mert kellemetlen túneteket okozhat.

Mivel a szavatossági idő ilyen sok mindentől függ, a sörfőzdék igyekeznek azt a lejárati dátumot megadni, amikor még garantálható, hogy a sör jó minőségű és kiváló ízű. Így aztán mindig ott a remény, hogy a sör a szavatossági időn túl is iható. Ha próbálkozunk, akkor ez első riasztó jelzés, ha a felnyitáskor hiányzik a jellegzetes sziszegő hang. Ez azt jelenti, hogy a sör elvesztette a szénsavasságát. Az aztán végképp a romlottság jele, ha felbontás után kellemetlen szaga van a sörnek.

Ha van szisszenés és a szag sem kellemetlen, akkor meg lehet kockáztatni egy kortyot. Romlottság esetén rögtön érezhető lesz a sör lapossága és legtöbbször, előjönnek a nem kívánatos ízek is. Bár lehet, hogy a sör csak valamennyit veszített minőségéből, jobban járunk, ha a lefolyóba öntjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr5318034454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2023.01.27. 08:00:11

Bontatlan szesz nem romlik...

konrada 2023.01.27. 10:09:16

@Kivlov: Kivéve a sört, ami erjedés útján állítódik elő, és amit folytat az üvegben is. (Na jó, a valódi sörről írok, nem ezekről az agyon pasztörizált sörimitációkról, amely blogíró szerint a sör.;))

...na jó meg a bor is, de az még használható ecetként, míg egy pimpós sör csak arra jó, hogy berúgás nélkül is übermásnapossági "élményekben" részesítsen*.;))

*Saját élmény: gyakorlatilag jéggé fagyasztva szolgálták fel az étteremben, és így csak annyi tűnt fel, hogy kicsit talán kesernyésebb, de 2 üvegtől komplex gyomortisztulást éltünk át másnap a kollégával együtt.;)
süti beállítások módosítása