Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy évnyi sör – könyvajánló
2022. november 01. írta: Árpa Jankó

Egy évnyi sör – könyvajánló

a_year_in_beer.jpgKönyvet ajánlunk ezúttal, Jonny Garrett „ Egy évnyi sör” című könyvének elolvasását, amely arról szól, hogyan változik az ízlésünk az évszakok múlásával, és hogyan befolyásolja még mindig Nagy-Britannia gazdag sörfőzési hagyománya az általunk évszakonként fogyasztott sörfajtákat. 

Az „Egy évnyi sör” („A sörbarátok kalauza az évszakokhoz”) az igényes fogyasztóknak segít eligazodni a szezonális változásokban. változásokban, hiszen ezek évről évre ismétlődnek.

A szerző, Jonny Garrett azzal az állítással kezdi, hogy az ipari forradalom. és minden bizonnyal a mesterséges hűtés megjelenése óta az évszakok egyre irrelevánsabbakká váltak, különösen, ha ezt a sörre alkalmazzák. A hűtés lehetővé tette, hogy a sörfőzés egész évben folytatódjon, beleértve a köztudottan forró nyári hónapokat is, amikor a sörök hajlamosak voltak megromlani a magas környezeti hőmérséklet miatt.

A mesterséges hűtés tehát mindennél jobban megtörte a korábban a sörfőzéshez kapcsolódó szezonalitást. Így már nem szükséges elegendő mennyiségű erős sört lefőzni márciusban , hogy a forró nyári hónapokon is kitartson, mielőtt a sörfőzési tevékenység októberben újra megkezdődik . Az ilyen sörök iránt a craft elterjedésének köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés ezen sörfajták iránt, akárcsak számos más, rég elfeledett stílus esetében.

Ezt szem előtt tartva Jonny könyvének fő célja az , hogy ösztönözze az embereket, hogy ismét magukévá tegyék a különböző sörstílusokhoz kapcsolódó szezonalitást, és a megfelelő szezonban élvezzék azokat, még akkor is, ha egyébként egész évben elérhetőek. A szerző ennél jócskán több érvet szólaltat meg, melyekkel túllép az olyan közhelyeken, hogy a lágereket melegben, a stoutokat pedig hidegben lehet a legjobban fogyasztani. Ennél mélyebbre leás, azáltal, hogy megindokolja, miért ízlenek jobban bizonyos sörök az év bizonyos szakaszaiban, hogy miért élménydúsabb a szezonjában fogyasztott sör.

Az ételek témájában a szerző nemcsak számos, általa megalkotott és kipróbált, sör ihletésű receptet közöl, hanem számos sör- és ételpárosítási tippet és javaslatot is ad. Ez sehol sem a nyilvánvalóbb, mint a karácsonyról szóló részben, a könyv vége felé. Itt találhatsz ajánlásokat a nagy, merész, sötét és erős Old Ale, Imperial Stout, Quadrupel és más magas oktánszámú sörökhöz, melyek mindegyike tökéletes felvezetés az érett sajtokhoz, gazdag karácsonyi pudingokhoz és még a csokoládéhoz is!

Az „Egy évnyi sör” bizakodó hangon zárul – miért is ne lehetne az, hiszen jelenleg körülbelül kéterzrötszáz sörfőzde működik az Egyesült Királyságban? Ugyanakkor óvatosságra is int, arra buzdítva a sört fogyasztókat, hogy ne ragaszkodjanak csak egy-két fajta sörhöz, hanem fedezzék fel és kísérletezzenek mindazzal, ami a kínálatot jelenti. Jonny végül arra buzdítja az olvasókat, hogy pontosan ezt tegyék, mivel ezzel hozzájárulnak az iparosodás, a globalizáció és az áruvá válás által megszakított kapcsolatok újjáépítéséhez.

 

Paul Bailey írása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr6717967722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása