A modern kézműves sörfőzés szótárában a tap room az helyiség, ahol egy sörfőzde sörei teljes választékát kínálja a craft sörök kedvelőinek. A helyiséget jellemzően csak sör fogyasztására alakították ki. Így megkerülhették a kereskedelmi láncokat és bővíthették eladásaikat is.
Ez helyiség általában kapcsolódott a sörfőzdéhez, hiszen a cél az volt, hogy a sört közvetlenül a vásárlókhoz juttassák el. Így gyakran az indusztriális dizájn fontos elemei voltak a sörfőzőtartályok is. Idővel egyes sörfőzdék ilyen tap roomokat hoztak létre sörfőzdéjüktől távol is, majd ezeken a helyeken a saját sörök mellett már szép választék van ételből-italból, erre utalnak a bisztró, a bár vagy a barbecue kifejezések, melyek jelzik, hogy itt a hagyományos vendéglátóhelyi kényeztetésben is részünk lesz, de sörben igazi különlegeségeket kortyolgathatunk.
Az október elsejei éjszaka az első, amikor országos programot szerveznek a magyarországi főzdekocsmák, annak érdekében, hogy bemutatkozzanak a szélesebb közönség előtt, és együtt népszerűsítsék a „taproom kultúrát”. A rendezvény hivatalos sörtípusa a porter lesz,. A stílus nagyjából 300 éve alakult ki Londonban, barna, olykor egészen sötét színű, visszafogottan keserű, és a pörkölt maláta jellegzetes kávés-csokoládés illata és íze jellemzi. A XIX. század közepén volt különösen népszerű, később szinte feledésbe merült, míg a kisüzemi sörfőzdék újra népszerűvé nem tették.
A Főzdekocsmák Éjszakájának résztvevői az esemény napján országos kocsmakvízben is részt vehetnek. A játékhoz több platformon, online lehet majd csatlakozni, és a magyarországi taproomokkal és sörfőzdékkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A legtöbb jó választ adó játékosok, vagy csapatok pedig értékes sörcsomagokat nyernek majd!
A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek, illetve a résztvevők listája a www.taproom.hu oldalon és a Facebook eseményben érhető el!