Baszkföld kis méretei ellenére meglepően nagy, ha kézműves sörről van szó, és számos jól ismert spanyol kézműves sörfőzde otthona. Az elmúlt évtizedben a kézműves sör fellendülése több tucat érdekes sörfőzde megalapításához vezetett Spanyolországban, és ez alól Baszkföld sem kivétel, ahol a cider és az almabor gyártása régóta létezik a égióban, és manapság a kézműves sörgyártás is fellendülőben van.
Az egyik izgalmas baszk sörfőzde a Gross, nem véletlen választotta a mottójául, no hope, no hope – ha nincs komló, nincs remény – hiszen a 2013-ban alapító Andoni Galdos. házi sörfőzőként kezdte, miután megunta a nagyüzemi lágereket és belekóstolt az IPA-k színes világába. Ezután kezdte el tanulnia sörfőzést. Eleinte a családi ház pincéjében főzött. Majd gerillaként folytatta. 2017 óta saját San Sebastian-i gyárukban főznek, ahol saját kocsmájuk, azaz „tap roomjuk” is van.
Nem céljuk, hogy a Grosst világszerte elérhetővé tegyék, mert a szállítás megnöveli az árat és Galdós szilárd meggyőződése, hogy az embereknek a termékért kell fizetniük, nem a szállításért. Elvégre ma már világszerte a legtöbb városban helyi sörfőzdék is működnek, így utazáskor érdemes megkóstolni az adott hely sörét. Ahogy Gross mottója is mondja: „Igyál helyi sört és harcolj globálisan.”
Ennek ellenére a Gros Brew szívesen kollaborál más sörfőzdékkel, a spanyol színtéren a Laugar, a La Pirata vagy a Peninsula volt már kollab partnerük, míg külföldön a Browar Stu Mostów-val és a Lervig-gel főztek már közösen. Ezeknek a kollaboknak köszönhető, hogy a baszk Grosss megérkezett a pest Craft Head-be.