Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy speciális IPA
2022. június 11. írta: Árpa Jankó

Egy speciális IPA

special.jpg

Minden a folyamaton múlik. Az IPL (India Pale Lager) egy IPA receptet használ, és egyszerűen lecserélik az ale élesztőt lager élesztőre, és alacsony hőmérsékleten fermentálják, hidegen komlózzák és modern komlót használnak hozzá.

Ilyen a Primátor IPL, ami egy hagyományos cseh komlókkal főzött alsóerjedésű sör, amit aztán a sörfőzés végén alaposan „hidegkomlóznak”. Ezzel nemcsak a szokásosnál magasabb IBU-t érnek el, de a pilsenihez szokott közönséget, a keserűség mellett, egy az ale típusú sörökre jellemző citrusos karakterrel is megörvendeztetik.

A világban természetesen nem csak a hidegkomlózással dobták fel a lágereket, hanem a főzéshez is használtak újfajta – amerikai, ausztrál vagy éppenséggel újzélandi – komlókat, melyek egészen egyedi ízt kölcsönöztek a sörnek. Hogy van fantázia a típusban, az is bizonyítja, hogy a Mikkeller és a Nogne is lefőzte a maga IPL sörét.

A kézműves sörfőzésre egyébként is jellemző, hogy fittyet hány a szabályokra. Nem véletlen, hogy egyre nehezebb a kraft-sörök kategorizálása. Eleinte a trendi komlós láger is eretnekségnek tűnt, de aztán annyira elfogadott lett, hogy Amerikában megjelentek az olyan sörök is melyek felsőerjesztésűek ugyan, viszont európai komlókkal fűszerezettek.

A legújabb IPA a Cold, ami olyan IPA, amelyet alacsonyabb hőmérsékleten erjesztenek, mint amit általában az ale-k esetében használnak. Az IPA hidegebb hőmérsékleten való fermentálása azt jelenti, hogy a sörfőzők gyakran használnak láger élesztőt vagy egy láger és egy ale élesztő kombinációját.

A hideg IPA egyik legfontosabb eleme a hidegkomlózás. Ez a technika növeli a komló mennyiségét és bőségét a sörben. Ez az olasz pilsnerek készítéséből kölcsönzött technika, teljesen új szintre emeli a pilsner stílusát.

A sör a hidegkomlózástól „ropogós” lesz, és erősebb, mint a lágerek, de végső soron összetettsége ellenére mégis tisztább és összetettebb, mint egy lager. A Cold IPA-k önmagukban is stílust alkotnak. Keserűbbek, mint egy „hazy” (ködös IPA) de ropogósabbak és tisztábbak, mint egy West Coast IPA,

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7017854753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása