Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mi keserűnk
2022. március 18. írta: Árpa Jankó

A mi keserűnk

dreher.jpg

Az english bitter egy ale, amelyet gyakran csak „keserűnek” neveznek, tulajdonképp egyfajta pale ale.
A 20. században a bitter volt a legnépszerűbb csapolt sörfajta az Egyesült Királyság kocsmáiban. Egyesek Anglia nemzeti italának tartják. Valószínűleg azért is népszerű sör, mert valamivel erősebb az íze egy könnyű lágerhez képest, de nem impozáns és viszonylag enyhe keserűsége egy IPA-hoz képest. Az idők során kialakult az angol bitternek többféle változata, akad köztük könnyedebb enyhe és erősebb, merészebb változat is.

Mint a fentiekből is kiderül a bitter, a sörszakmában nem feltétlen a keserű sört jelenti, hanem egy sörtípus, mely felsőerjesztéssel készül. Azaz szemben a hazai nagyüzemi sörökkel, nem láger, hanem ale. Mindezt csak azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert a legújabb Dreher sör bitter lagerként aposztrófálja magát.

Természetesen nem lényeges az így létrejött oximoron, hiszen értjük, hogy a sörgyárban nem arra a bitterre gondoltak névadáskor, hanem arra tettek utalást, hogy az új Dreher sör egy keserű ászok. Mert ahogy a bitterre van magyar kifejezés, a keserű, úgy a lágert is „mondhatjuk” magyarul ászoknak. 

Mindennek semmi jelentősége nem lenne, ha az, amit a bitter lager néven kapunk egy nagyszerű sör lenne. De nem az. Sajnos egy meglehetősen vízes, vékony testű sör, amit alig-alig dob fel a háromféle komlóból kipréselt 50 IBU – azaz az extra keserűség.

Megjegyezem hasonló próbálkozást láttunk már a Budvarnál és a Radegastnál is, azaz az ászok sörüket extra komlóval igyekeztek feldobni. Szerintem inkább kevesebb, mint több sikerrel. Talán a most bezárt žateci sörgyár Sedmý schod söre volt az üdítő kivétel. Így aztán ha igazán keserű sört szeretnék inni, továbbra is egy IPA-t fogok választani,

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7317783580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása