Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Weizenbock magyarul
2021. november 14. írta: Árpa Jankó

Weizenbock magyarul

hilde.jpgA duplabúzabak főzéséhez az árpamaláta mellett nagy adag búzamalátát is adnak és természetesen  felsőerjesztésű élesztővel készül.

A Doppel Weizenbock egy nagyon összetett sör, amit különösen az őszi-téli időszakban ajánlanak fogyasztásra. Nem véletlen hát, hogy a békésszentandrási sörfőzde mostanában rukkolt elő az aszalt gyümölcsösös ízeket felvonultató búzabak sörkülönlegességével a Hildegarddal, ami a középkori élet egyik legmeghatározóbb apácájáról, vagyis Bingeni Szent Hildegardról kapta a nevét, aki elsőként ismerte fel a komló fertőtlenítő hatásait.

A búzabak története maga is érdekes, hiszen sejthetjük, hogy a középkorban, már főztek a németek búzából sört, olyat is mely a hétköznapi söröknél jóval magasabb alkoholtartalommal rendelkezett. Az, hogy a Weizenbock mégis viszonylag fiatal típus a német sörtörténelemben, annak köszönhető, hogy a Német Sörtisztasági Törvény 1516-ban megtiltotta a búzamaláta használatát a sörfőzéshez és ezt csak a bajor udvari sörfőzdének engedélyezte, aminek köszönhetően a búzasör 19. századra teljesen elvesztette jelentőségét.

Szerencsére egy Georg Schneider nevű sörfőző látott fantáziát a búzasörben és 1855-ben megvásárolta a jogokat a II. Ludwig bajor királytól és folytatta a búzasör főzést. A mai sörtípus „ősét” a Schneider Weisse Aventinust 1907-ben főzték le a mai napi is a Schneider család tulajdonában álló sörfőzdében és rövidesen több bajor sörfőzde is megfőzte a maga duplabúzabakját.

Hazánkban csak a 21. században főzték meg először, így a békésszentandrási Hildegard igazi különlegességnek számít. A banánra, vaníliára emlékeztető ízei és illatai, malátahangsúlyos, krémesen lágy kortyérzete igazán egyedi gasztronómiai élménnyé teszik. A visszafogott komlózás, a maláta édeskés jegyeinek kihangsúlyozása és a krémesen lágy duplabak test egy gondolkodós, kellemes estét ígér: amíg a palack kiürül, a test és a lélek egyszerre töltődik fel.

A békésszentandrási srácok előszeretettel inspirálódnak a történelmi jelentőségű személyek legendáiból, hiszen a minőségi sörgyártás terén söreikkel közel 30 éve maguk is történelmet írnak. Bingeni Szent Hildegard mellett gondoljunk csak Rózsa Sándor betyáros kalandjaira, Rettegett Iván orosz cár uralkodására, vagy Harry Houdini lebilincselő trükkjeire, mind megjelennek a „szentandrási” kisüzem dizájndíjas címkéin, díszdobozain. Tetteik így hozzájuk méltó, a maguk nemében valódi kuriózumokban élhetnek tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr616755018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása