Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az élet megy tovább
2021. augusztus 15. írta: Árpa Jankó

Az élet megy tovább

Örkény István írása

orkeny.jpgPiszkos talponálló a város szegélyén. Bent hideg füst gomolyog a piszkos ablaküvegen, kintről a köd hályogos szeme tekint befelé. A köd mögött, a síneken túl, magas téglafal húzódik. A téglafal mögött a temető.

Nyílik az ajtó. Belép egy élénk mozgású, sovány férfi s talpig gyászba öltözötten egy nő. A zsongás elhal, a pohárcsörömpölés is. A halálnak legközelebbi rokona a csönd. A gyászruhás nő a pulthoz áll. A férfi a kasszához. Két blokkot vesz, fél-fél deci rumot. Odaadja a csaposnak. A csapos kitölti. A fürge léptű férfi jobb kezébe veszi az egyiket, s némán odatolja a másikat a nő elé.

Térdig érő gyászfátyol van rajta. Fekete kesztyű, fekete kalap, s a kalapon, a fátyol körül, fekete gyöngysor. Most fél kezéről lehúzza a kesztyűt. Kesztyűtlen kezével térdéhez nyúl, feldobja a fátylat a feje búbjára. Összenéznek, összebólintanak. Némán felhajtják a rumot. A nő arca elé bocsátja fátyolát.

A csönd fellazul. Aki csak itt van a talponállóban, egytől egyig kocsmai honos. Tudja, hogy a köd is hideg, a hulla is hideg, s ennek a dupla hidegnek csak egy orvossága van: a rum. A gyászoló asszony a rokonszenv kereszttüzében áll.

Elmúlik egy perc, újjászületik a csönd. A fürge férfi blokkot vesz, a csapos kitölt két fél deci rumot. A nő felveti fátyolát, odabólint a férfinak, felhajtja a rumot. Aztán némán visszabocsátja a fátyolt. Most mindenki szemügyre vehette arcát. Bőre fehér, vonásai kellemesek a szemnek, de az arc mégis engedett a gyásznak, szétomlott benne, mintha egy éjjelen át tejben ázott volna. Ez a második féldeci még a legfásultabb sörivók szívét is meglágyította. Két féldeci, a kocsmák anyanyelvén, hirtelen halált jelent, váratlan csapást.

A férfi megint blokkot vesz, a csapos megint kitölti. A nő feje búbjára dobja fátyolát. Felhajtja a rumot, de fátylát most nem bocsátja vissza. Kisírt szemmel mered a stamperlire, aztán harsányan, de mély érzéssel, szívszaggató szomorúsággal rákezdi:

Minek turbékoltok, búgó vadgalambok...

Kérdő hangsúllyal énekel, körül is néz, mint aki válaszra vár. Istenem, ti búgó vadgalambok. Valóban. Minek?

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9316662148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása