Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Cseh sörfőzdék
2019. október 27. írta: Kovács Gábor Maláta

Cseh sörfőzdék

Bernard a sokarcú sörgyáros

Humpulec város sörgyára az 1980-as évek végén csődközeli állapotba került. Az 1597-ben alapított, főzde dicső múltjából egy lepusztult üzem maradt, mindössze évi 26 ezer hektoliteres termeléssel, ami a gyártól nem igazán számottevő mennyiség. 1991-ben mégis akadt valaki, aki fátylat borítva a múltra, inkább dicső jövőt vizionált, ő Stanislav Bernard mérnök, a kezdetektől tudhatott valamit, és nem hiú ábrándokat táplált. Ebben nagy segítségére volt Josef Vavra mester, aki előzőleg az ostravai gyárban tökéletesítette sörfőzőmesteri tudományát. Már amennyiben az „aranycsinálást” tudománynak tekintjük, hiszen Bernard szerint a sörfőzés nem más, mint „tiszta alkímia”. (tovább olvasom)


Svijany sikerek

A Svijany sörgyár 1998-ban mindössze harmincezer hektoliter sört értékesített és közel került a bezáráshoz.
A válságból a kivezető utat az jelentette, hogy 1998-ban egy tisztán cseh tulajdonosi kör, az újonnan alapított Svijany s.r.o, vásárolta meg a sörfőzdét az angol Bass-tól. A František Horáček által vezetett csapat munkájának köszönhetően megkezdődött a sörgyár sikertörténete. A jó gazda az évek során több mint 850 millió koronát fektetett be az üzem korszerűsítésébe és 2013-ban megvásárolta a Svijany-kastélyt is, ahol kiállítótermet és sörmúzeumot rendezett be. (tovább olvasom)

 

Sörök az Elba mellől

Usti nad Labem közvetlen közelében nem olyan régen még két sörgyár is működött. Az egyik a az 1753-ban alapított, Ústecke pivovar Velké Březno, a másik az 1867-ben alapított Ústecke pivovar Krasné Březno.
A Velké Březno-i sörfőzde leghíresebb söre a Zippich vasúti főtisztviselő képmásával híressé vált Březňák sör. A Krásné Březno-i sörfőzde legismertebb márkája a Zlatopramen, de főzték még a „Pivrnec úr" sörét is, és a több mint egy évtizede bezárt Uherské Hradisté-i Jarošov sörfőzde „emléksörét is. (tovább olvasom)

  

 Sörfőzde a magasbam 

A kelet-csehországi Óriás-hegységben (Krkonoše), 1410 méterrel a tengerszint felett működik Közép-Európa legmagasabban fekvő sörfőzdéje.A Luční Bouda az Óriáshegység legöregebb menedékháza, amely azonban halad a korral. Ennek legékesebb bizonyítéka a négy éve a szállodában megnyitott kis sörfőzde, ahol Paroháč márkanéven négyféle sört főznek. A Paroháč sörök cégérén illetve logóján párzó szarvasok láthatók, mivel a szó egyik jelentése agancsos állat. A másik jelentés sokkal profánabb: felszarvazott férj. Gyanítjuk, ez lehet az igazi névadó, mivel a világtól elzárt turistaház nyilván gyakran menedéke titokban randevúzó pároknak. (tovább olvasom)

  A vasutas ingyensöre

Velké Březno német neve Großpriesen  Utóbbi nagy valószínűséggel ismeretlenül cseng itthon, míg a cseh elnevezést a híres-nevezetes Březnak sörnek köszönhetően ismerhetjük. A sör címkéjének – és reklámtárgyainak – érdekessége, hogy azt a huszadik század eleje óta Victor Zippich vasúti elöljáró arcképe dísziti. A derék vasúti tiszt lelkes fogyasztója volt a helyi sörnek és miután hozzájárult, hogy arcképe legyen a sör „cégére” a sörgyár élete végéig ingyen biztosította a sört számára.(tovább olvasom)

 

Protivin – Az allétól az ale-ig

Gyönyörű, platánokkal szegélyezett allé vezet a Protivín-i sörgyár bejáratához, ahol a Lobkowicz Ale készül.Az eredeti Protivín-i főzde ahhoz a kastélyhoz tartozott, melyet a Pernštejn családtól 1711-ben vásárolt meg a Schwarzenberg család, akik egészen az 1947-es privatizációig birtokolták az egyik legnagyobb cseh főzdét. Az 1876-ban átadott új, korszerű Schwarzenberg Hercegi Maláta- és Sörgyárban 1893-ban már 100 ezer, 1896-ban 125 ezer, 1902-ben már 150 ezer hektoliter sört főztek. (tovább olvasom)

 

Svijany – Paradicsomi sörök

Prágától északra a Cseh Paradicsomban található Svijany. Sörgyár, az egyik legdinamikusabban fejlődő sörfőzde Csehországban. Az 1945-ös államosítást követően az „Észak-csehországi sörgyárak”, majd rendszervátozást követően a Pivovary  Vratislavice nad Nisou egyesülés, tagja lesz a Svijany sörgyár is. 1992-ben Bass nevű angol tulajdonosi kör lesz a többségi tulajdonosa. A rossz gazdálkodásnak köszönhetően 1997-ben a krízishelyzet k a sörgyárat a bezárás fenyegeti. (tovább olvasom) 

 

Újraindul a Kutna Hora-i sörfőzde

Amikor 2009-ben a Kutna Hora-i gyárat a Drink Union eladta a Heinekennek, lehetett sejteni a sörgyár szomorú jövőjét. Kapacitásnak amikor megvették a Kutna Horai sörfőzfédt, a Heineken akkoriban sem volt szűkében. Csehországban. övék volt a Brnó-i, a Krusovicei, a Louny, a két Usti nad Labem-i, a Znojmói sörgyár is. És amire számítani lehetett rövidesen bekövetkezett. A felsoroltak közül három főzdét zártak be nemsokára. A 2010-es évben erre a sorsra jutott Kutna Hora, Louny és Znojmo sörfőzdéje is. Az elmúlt években a főzdék söreit – már amelyeket arra érdemesített a Heineken – Velké Březňákban főzték tovább. (tovább olvasom)

 

 Ez nem az a Hubertus

Szent Hubertus a vadászok védőszentje és mint köztudott a vadászok nem vetik meg a finom itókákat. Ennek köszönhetően lett Szent Hubertus több italféleség névadója is. A Sázava folyó kanyarulatában elterülő festői környezetben fekszik Kácov, ez kedves kis mezőváros. A kicsiny települést meglepően hatalmas kastély uralja. Az egykori főúri épület mögött, közvetlenül a Sázava partján áll a Hubertus sörgyár épülettömbje. (tovább olvasom) 

 

 

Opat – Szédületes sörök Broumovból

A papok régóta nem főznek sört a kisvárosban, de irántuk érzett tiszteletből a Broumov-i sörök az Olivetinsky Opat nevet viselik. A lengyel-cseh határhoz közeli, cseh kisváros Broumov nevezetessége a bencés kolostor, melyben a 17. század végéig főztek a szerzetesek sört. A broumovi sörfőzés hivatalos kezdete 1348, ekkor kezdtek el a kolostor épületében sört főzni.  A főzde azonban többször is leégett, ezért úgy döntöttek, hogy azt a kolostor falain kívül építik újjá. (tovább olvasom)

 

 

purkmistr.jpgKis üzem Pilsenben

Talán az egyik legérdekesebb történet, a cseh sörmárkák között, a pilseni Purkmistré. A sört eredetileg abban üzemben főzték, ahol a Prazdrojt is. Amikor azonban a Pilsner Urquell felvásárolta a velkepopovicei gyárat, magára hagyta az akkor még barna sörmárkának számító Purkmistr nevet, hogy saját barnasörként a Kozel Černý gyártását pátyolgassa. Így a Purkmistr márkanevet egy Pivovarský Dvůr nevű újjonan alapított kisüzemi sörfőzde vette át. Ők a sörfőzés hagyományos technológiáját alkalmazzák. (tovább olvasom)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9515262034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása