Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagyon keserű méz
2018. szeptember 20. írta: Kovács Gábor Maláta

Nagyon keserű méz

A történet 2011-ben kezdődik, amikor Gyenge Zsolt sörében Bart Dani meglátta a fantáziát és közösen létrehoztak egy brandet. A Keserű Méz az első Főzdefeszt legnépszerűbb söre lett, a szintén akkor bemutatkozó Grabanccal együtt. Az azóta eltelt hét évben a Fóti sörfőzdében készült a Keserű Méz és hogy sikeres volt, bizonyítja, hogy a mai napig is sokak kedvelt söre. Ez így van akkor is, ha most egy másik főzde, az eredeti receptet módosítva, hozta forgalomba az új Keserű Mézt. Erről részletesen ír Bart Dani a blogján.

Természetesen megérkezett Gyenge Zsolt válasza is, ezt teljes terjedelmében olvashatják alább:

keseru_mez.jpg

„Kedves Barátaink, Partnereink, Fogyasztóink!

Sörfőzdénk idestova 26 éve kezdte meg a működését, az első hazai sörboom idején. A hőskorszakban még több mint 300 kisüzemi sörfőzde működött az országban és igazi kollégák voltunk, mai napig tartó barátságok alakultak ki. Később ezek a kapcsolatok – amikor 40 alá csökkent a sörfőzdék száma – egyre erősebbek lettek, hiszen egymásra voltunk utalva, és ott segítettük egymást ahol tudtuk. Mondhatni, egy igazi család voltunk.

A magyarországi sörforradalom következtében, ahogy szaporodtak a főzdék, ez a szektor is felhígult, korábban nem tapasztalt lépéseket látunk némely új szereplőtől. Kollégák elcsábítása, üzletek lenyúlása, folytathatnám.

Ám a mostani skandalum minden korábbi aljasságot felülmúl. Sörfőzdénk és talán az egész kisüzemi sörpiac legismertebb sörét tegnaptól hamisítják. Egy meglehetősen silány megjelenésű dobozban hozzák forgalomba ezt a fake terméket.

Szeretném nyomatékosítani, hogy az eredeti Keserű Mézt továbbra is a Fóti Kézműves Sörfőzde gyártja és ez a továbbiakban is így lesz.

Nem szoktam megosztásokat kérni, most azonban örülnék, ha hozzásegítenétek, hogy ez a hír minél több emberhez és sörbaráthoz eljusson.”

 Eddig a levél, ami után nagyon nehéz bármit is mondani..

Én nagyon elkeserítőnek tartom az egész történetet és szomorúvá tett, hogy ez lett a sorsa a műfajteremtő „hoplagernek”. A magam részéről remekül el voltam az előző változattal, de tudom ennek semmi jelentősége. A sör sorsára sem hiszem, hogy hatással lehetek, gondolom hogy majd bíróság dönti el, hogy kié az „Igazi Keserű Méz”! Az egyik oldalon a Bart Dani nevére 2011-ben bejegyzett védjegyoltalom áll. A másik oldalon a sört kitaláló, és azt azóta is gyártó, Fóti Sörfőzde, ami a status quo-ra hivatkozva fogja továbbra is az eredeti Gyenge Zsolt recept szerint főzni a Keserű Mézet.

Nyilván mindenki érzelmei szerint kommentálja a történteket, és dönti el, hogy vajon melyik az igazi, és melyik a névbitorló főzet. A történet mutat némi áthallást az igazi és a tiltott Csíki sör körüli felhajtással. Csakhogy itt nem egy multinacionális cég áll szemben egy kis sörfőzdével, hanem két ember, akik – legalább is a látszat szerint – évekig egy csónakban eveztek.

Nekem a Keserű Méz egy sört, nem egy brandet jelent. Lehet izgalmasabb az új, lehet hogy jobban követi a jelenlegi trendeket, de semmiképp sem az, aminek annak idején, megszületésekor annyian együtt örvendeztünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7014252635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.09.20. 22:03:03

Elsőre nekem ellenszenves volt Gyenge Zsolt drámai hangú levele, de újraolvasva a Folyékony Kenyér posztot és megnézve a Keserű Méz fb oldalt elbizonytalanodtam.

Eredetileg én úgy értettem az FK-s posztot, hogy a fóti Keserű Méz marad és emellett lesz egy vagy több új változat, kicsit úgy, mint egynémely belga vagy angol "évjáratos" sörnél.

Ez szerintem minden sörbarátnak elfogadható lenne. Én kedvelem a fóti Keserű Mézet, szerintem egy "klasszikus", megőrzendő értéke a magyar sörtörténelemnek. Emellett meg semmi bajom azzal, ha más főzdék hozzányúlnak a koncepcióhoz és kijönnek egy újraértelmezett verzióval.

Ha ez volt az eredeti koncepció, akkor Gyenge Zsolt kirohanását indokolatlannak érzem. Ha viszont az új verziók megjelenésével egyidejűleg Bart Dániel ki akarja tiltani a régit a piacról, akkor azzal nem nyeri el a rokonszenvemet.

Úgyhogy igen, ez így egy szomorú történetnek tűnik, ahol minimum kommunikációs hibát követett el legalább az egyik fél, rosszabb esetben pedig többrendbeli sunyiságok történtek. Pedig lehetett volna ez egy mindenkinek elfogadható, a fogyasztóknak meg üdvös sztori.

(És persze a C változat az, hogy ez egy megtervezett cirkusz, Igazi meg Tiltott Keserű Mézzel, mondván egy kis cirkusz csak jót tehet az eladási számoknak...)

Toxic Waste 2018.09.21. 15:49:44

@promontor: szerintem leginkább B. A túloldalon az biztos nem kommunikációs hiba, nem tudom elképzelni, hogy véletlen a megfogalmazás... Gondolom, azért volt interakció a két fél között már korábban a témában, csak nem sikerült megegyezni.
Amúgy meg mindenki, aki akarja, döntse el, hogy mi a fontosabb szerinte, ha muszáj választani. Az egyik fél kitalálta, lefőzte a sört magát, a másik meg brandelte, marketingelte, védjegyezte (és saját elmondása alapján felismerte benne a lehetőséget, amit a másik egyáltalán nem)... Mondanám, hogy egymás nélkül nem élhetnek meg, de ez nem igaz, olyan világot élünk, ahol egyértelműen az utóbbi marad fenn. Én, amíg tehetem, maradnék azért az előbbinél, nem véletlenül sandítok oldalról az egész magyar kraftsör szcénára.

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.09.21. 21:39:14

Az eredeti Keserű Méz sokkal markánsabb volt, keserűbb kezdéssel és mézesebb véggel. Az hova lett?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.09.23. 23:50:42

@Toxic Waste: Hát igen, Bart Dániel facebookos megnyilvánulásai alapján egyértelmű, hogy a Fóton nem lesz Keserű Méz. legalábbis ha lezajlik a várható jogi csata.

Én azért bízom benne, hogy átnevezve fennmarad a főzet, mondjuk Keserű Igazság néven, (előre mondom, hogy nem védetem le a nevet, szabadon felhasználható...).