Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A füstízű sörök városa
2018. január 16. írta: Kovács Gábor Maláta

A füstízű sörök városa

bamberg.jpgA Babenberg hercegi család alapította település 973-ban II. Ottó császártól kapta meg a városi rangot és szorgalmas lakói azóta főzik a sört. A nemes italról úgy beszélnek, mint az ötödik elemről, mely ép oly alapja a világnak, mint a tűz, a víz, a föld és a levegő. A gyönyörű város a világörökség része, és ebben nagyon fontos szerep jut a sörnek. Sörfőző múzeumában megtekinthetjük azt az 1122-ben készült okmányt, amelyben I. Ottó püspök engedélyezte a benedekrendi apátságnak a sörfőzést.

Szent Benedek nevében ettől kezdve minden barát megkapta a söradagját, és ihatott, amennyi jól esett. A sör élvezetéből nem maradtak ki a polgárok sem. Egy 1439-es okmány szerint a 4000 lakos mindegyike 440 liter sört fogyasztott évente. Az ötödik elem tisztaságáról és minőségéről a bambergi hercegprímás III. Henrik már 1489-ben rendelettel gondoskodott. Ebben megparancsolta, hogy a jó sör alapanyaga csak komló, víz és maláta lehet. Ennek is köszönhető, hogy a bambergiek amióta világ a világ, nagy kedvvel főzik és fogyasztják a sört. 1818-ban a 17000 lakosú város 65 sörfőzdéjében 40000 hektoliter sört termeltek, míg 1902-ben a 38000 polgár torkán 160000 hektoliter árpalé folyt le.

Leghíresebb bambergi sör a Rauchbier. Ennek különlegességét a sör készítéséhez használt maláta adja, melyet bükkfahasábok lángja felett szárítanak. A füst beleivódik a malátába és különösen finom ízt kölcsönöz ennek a sörtípusnak. A ma is működő kilenc, történelmi bambergi sörfőzde közül már csak három készíti a hagyományos füstös sört: a Schlenkerla, a Greifenklau és a Spezial, de ennek ellenére bátran állíthatjuk, hogy ma Bamberg büszkébb sörrel kapcsolatos hagyományaira, mint valaha. A sörbarátok tábora 50 féle alsó- és felsőerjesztésű sörspecialitásból válogathat és az egy főre számított sörfogyasztás évi 280 liter.

A városi idegenforgalmi hivatal különféle sör-szemináriumokat is tart azoknak, akikben olthatatlan tudásszomj él a sör iránt. Az általános tudnivalókat a Bamberg és folyékony kenyere című kurzuson sajátíthatjuk el, de beiratkozhatunk a Csodálatos esték a bambergi sörrel vagy A sör és a konyha tudománya című fejtágítókra is.

A város magyar vonatkozása, hogy Andechs-Meranien Eckbert bambergi püspök nővére, Gertrúd volt II. Endre magyar király felesége. Ennek a családnak a tagjai azok a bizonyos „merániak”, akiket a Bánk bánból is ismerhetünk. A világörökség részét képező óváros dómjának leghíresebb szobra, a Bambergi Lovas pedig sokak véleménye szerint a mi Szent Istvánunkat ábrázolja. Így akár történelem, irodalom és művészettörténeti kutakodás ürügyén is eltölthetünk néhány napot a városban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr481758772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása