Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Látványsörfőzde Esztergomban
2017. október 24. írta: Kovács Gábor Maláta

Látványsörfőzde Esztergomban

latvanysorfozde.jpgAz első magyar látványsörfőzde Esztergomben épült fel a nyolcvanas évek végén. Talán nem túlzás azt mondani, hogy akkoriban ez volt Európa legszebb sörfőzdéje. Hogy a gondolat kinek a fejében for­dult meg, nem tudom, de a helyiség és a körülmények minden széppel és jóval kecsegtették a Bajor HBH Sör­főzdét. Mindesetre a kivitelezés pazarra sikerült és lenyűgöző méretek még hangsúlyosabbá tették a – csak egy üvegfallal elválasztott – sörfőzde látványát.

Az is igaz, hogy a sörfőzés mesterségét nem a papok gyako­rolták, mégis ennek, a Bazilikához vezető Sötétkapu szomszédságában üzemelő helynek, jövője kellett volna, hogy legyen. Ilyen adottságokkal egy sörfőzde bármely város idegenfor­galmát fellendíthette volna, és akárcsak az U Flekú, a sör szerelme­seinek zarándokhelyeként vonulha­tott volna be a bedekkerekbe.

A drá­ga Prímás Pince azonban sehogy sem tudott a helyiek szívhez közel kerül­ni, mindig is a Bazilikát felkereső csoportok fogadására bazírozta bevételeit. A többnyire német turistacsoportok pedig úgy látszik, komolyabb érdeklődést tanúsítottak a magyar borok, mint a helyben főzött sör iránt. Így még a hazai körül­mények ismerete nélkül is érthető, hogy a sörfőzde néhány éves küz­delem után bezárt, bár a beren­dezések még néhány évig látványelemként megmaradtak, majd leszerelésre kerültek és ismereteink szerint ma Kínában főznek rajtuk sört.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr8513067024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beszédközpont jelentkezz! 2017.10.30. 13:12:38

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Mi mindenre jó az alkohol? A Heti sajtó kincset érő listákat dob hétről hétre, hogy ne igyál céltalanul. Hétszentség'17/43 2017. 10. 23. Hatvanegy éve lázadt fel a magyar nép a sztálinista t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zalcsi6 2017.10.25. 08:28:39

Ja, csak az U fleku amellett, hogy turista csoportokat szolgál ki a helyi potentátokat is megszólítja a mérsékelt áraival. itthon meg kiglancolnak egy sörözőt és még frekventált helyen is van rögtön háromszoros áron árulják a sört. Gondolom ez történt Esztergomban is.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2017.10.25. 09:34:20

@zalcsi6: Prágai viszonylatban azért az U Fleku árait nem nevezném mérsékeltnek... Az árak kétségtelenül nem a helyiek pénztárcájának voltak szánva, de ma a sörkultusz idején, szerintem mégis lenne esélye.

csabballo 2017.10.31. 19:40:35

Nos itt kezdtem a szakmát ....nem csak az árak miatt punnyadt be a főzés. A sör remek volt,ellenörzött minőség. Országos HBH hálózat kezdett alakulni, néhányuk megmaradt ha jól tudom.A túristák miért is ittak volna sört?Amennyihez egy ilyen főzde kellene?A jól bejáratott gebines tapasztalat nem működött (legalábbis a sörterületen),no és pénzt grundoló khmm társaság is igazából a pénzgrundoláshoz értett....no de ettől még jó is lehetett volna.Nem volt odavaló az egész...ha nem szentségsértés itt reklámozni, meg kell most nézni a helyet ! Kiváló,borra turisztikára rendezvényekre épülő hely lett, nem kevésbé impozáns mint sörkorában volt.

Kovács G. Maláta 2017.11.01. 12:42:13

@csabballo: Kösz a kiegészítést.
Az első hazai HBH – www.drinkunion.hu/cikk/elso_hazai – után több is épült. A pestin kívül tudtommal már csak a táborfalvai üzemel.
Örülök, hogy kiváló rendezvényekre épülő hely lett a Prímás Pince, de meggyőződésem, hogy ha most nyitna ott a sörfőzde, rövid időn belül európai hírnévre tenne szert.

csabballo 2017.11.02. 09:07:26

@Kovács G. Maláta: nem gyakorlom már sörfőzést ,de annó mint jónéhányan én is kikerültem egy időre Kinába ezügyben...Lehet azt vajon tudni hová , melyik városba került a berendezés ?

Kovács G. Maláta 2017.11.02. 09:47:31

@csabballo: Erről sajnos semmit nem tudok.