Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lordok Háza
2017. október 04. írta: Árpa Jankó

Lordok Háza

lordok.haza.jpg

A Teleki tér már nem volt bolhapiac, amikor még mindig a tolvajok, a betörők és egyéb szegénylegények egyik kedvenc és megszokott passzoló helyeként tartották számon. Hajnalonként, amikor a Mátyás tér felől oszlani kezdtek a Józsefváros ködfoltjai, titokzatos árnyak tűntek fel a rozoga bódék és standok között. Betörők igyekeztek túladni zsákmányukon, piti tolvajok, bőbeszédű markecolók kínáltak lopott órákat, táskákat, bőröndöket. Hogy kiknek? Azoknak a neppereknek, akik nem mentek a városból egyre kijjebb szoruló ócskapiac után, hanem makacsul ragaszkodtak régi, megszokott környezetükhöz.

Mivel én is e környék neveltje és lakója voltam, az erre kijelölt nyomozótársaimmal együtt, sokszor kezdtem szolgálatomat a lerobbant bódék között, figyelve a tolvajok és nepperek mozgását, hajnali üzleteiket. A téren nemigen volt lehetőségünk a beavatkozásra, a nepperek még a tolvajoknál is éberebbek voltak. Így, vagy akkor kellett a lopott holmikkal megpakolt ügyfeleinket lekapcsolni, mielőtt a bódék közé értek, vagy pedig akkor, ha onnan úgy távoztak, hogy maradt még náluk valami. A nepperek ugyanis nemcsak igényesek voltak, de igencsak aláígértek a hozott áruk valóságos értékének. Ezt nem minden tolvaj tudta megemészteni, s ilyenkor a kevés, de biztos pénz besöprése helyett a rendőrök karjaiba futottak. Méghozzá a tárgyi bizonyítékokkal együtt.

A hajnali sötétségben egyetlen korán nyitó kocsma, a Lordok háza ablakai világítottak, ott látták el kávéval, rummal a tér korai tüsténkedőit. Ez a Karácsony Sándor utca sarkán álló kocsma azzal érdemelte ki a Lordok Háza elnevezést, hogy nappali törzsvendégei a közeli Dobozi utcából, az éjjeli menedékhely jobbára állandó lakói közül, kerültek ki. Ők voltak a lordok.

Szöveg: Dobos János (1990) Fotó: Talum Attila
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr105704352

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sört, bort, békességet! 2017.10.10. 21:52:37

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Az emberek nem azért isznak, mert van mit inni, hanem fordítva. Azért van mit inni, mert ez egy olyan szükségre válasz, melyet csak az ital fedezhetett. A Heti sajtó erről szól. Hétszentség'17...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása