Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szép Coletta
2017. október 01. írta: Árpa Jankó

A szép Coletta

coletta.jpg

A Biermädl és a Schützenliesl szinonimák. Azokat a nőket nevezik így német nyelvterületen, akik többnyire alkalmi munkásként, a különböző rendezvényeken a literes korsó sörökkel szolgálták ki a vendégeket. Nem kis teljesítmény volt ez, hiszen a „liesl” elnevezést csak az érdemelhette ki, aki mindkét kezében legalább négy ilyen sörrel teli „Maß-t” elbírt.

A leghíresebb Schützenliesl, Coletta Moritz 14 éves korától a müncheni Tal-ban levő Sternecker Sörfőzdében dolgozott. A pincérek mindenes segítője volt, aki ha kellett leszedte az asztalt és teljesítette a vendégek kisebb-nagyobb kívánságait. A sörfőzde tulajdonosa Johann Baptist Trappentreu nagyvonalú mecénás is volt. Ennek köszönhetően gyakran vendégeskedtek a Sternecker Sörfőzdében neves festők. Egyikük Friedrich August von Kaulbach felajánlotta a lánynak, hogy megfesti.

Coletta azonban nem volt hajlandó a kétes hírű festő műtermébe elmenni, ezért munkaidő alatt a sörözőben állt modellt. A korabeli ideál szerint igencsak szépségnek számító 18 éves lányt 1878-ban Kaulbach egy söröshordón táncolva örökítette meg.

Három évvel később az öt méter magasságú olajkép a Theresienwiesen egy sörsátorának dekorációjaként lett felállítva, és kapta a mai napig is érvényes nevét. A festmény óriási népszerűségnek örvendett. Ennek köszönhetően a Münchner-Kindl Brauerei a képet márkajelzésként alkalmazta és mint márkavédjegyet bejegyeztette. A sörfőzde bezárása után a jogok előbb a Löwenbräu-hoz, majd a jelenlegi jogtulajdonoshoz a Spatenhez kerültek.

A képnek köszönhetően Coletta nagy népszerűségre tett szert. Rendszeresen felkérték különféle események, így a nürnbergi mezőgazdasági kiállítás, több Schützenfest, sőt 1897-ben az Oktoberfest háziasszonyának is. 1882-ben férjhez ment Franz Xaver Buchnerhez. A házasság alatt tizenkét gyermeket szült, anélkül, hogy elveszítette volna híres szépségét. Már férjével, majd annak halála után egyedül, bérlőként több vendéglőt vezetett és élvezte a híres plakát adta népszerűségét. A szépséges „Münchener Kindl” 1953-ban, 93 éves korában hunyt el – a város és vendéglős testülete saját halottjaként temette el.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9014275783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása