Mai ajánlatunk egy közkedvelt étel, ami a legritkábban készül autentikusan. Talán azért is, mert minden tex-mex étteremben, bisztróban, büfében, újabban a pizzázókban is ott a helye. Nem szólva a filmvászonról, ahol a Bud Spencer-féle Piedone filmek emelték piedesztálra a chili con carnét, illetve a sült babot. Akinek pedig a kezébe került Andrew Caldwell könyve a történelmi legendák utolsó vacsoráiról, azt is tudhatja, hogy a szépséges szex idol, Marilyn Monroe életének utolsó légyottján – Bobby Kennedyvel – is mexikói büfévacsorát hozatott brentwoodi házába. Mi más is szerepelhetett volna a menüben a gazpacho, a taco és a mexikói húsgolyók mellett, mint a sült chilis bab.
A chili con carne is azok közé az ételek közé tartozik, ami itthon különféle alakban született újjá. Az étel nem csak, hogy nem autentikus mexikói, de eredetileg nem is tartalmazott babot, hanem Texasban, ahonnét elindult hódító útjára egy csípős, paprikás húst értettek alatta, amit tortillával vagy kukoricakenyérrel fogyasztottak. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy a húst összekeverje babbal és így létrejött a texasi-mexikói chili con carne, ahogy Magyarországon is ismerik. Az eredetileg ordítóan erős étel is sokat szelídült az európai konyhákban, ahol gyakran már főzés közben hozzákeverik és a hússal együtt párolják a babot.
A sütőben készített, ráolvasztott sajttal turbózott, gyakran kukoricával is összekevert chili con carne tudomásunk szerint már a pizza-feltétek hazai bábeli zűrzavarába is bekerült. A pizzát nem véletlenül említjük, szerző találkozott már magyar étteremben mexikói pizzával. A fantázianév mögött egy igazi „hungaricum” rejtezett: tarkababos, chilis pizza.
De maradva a chili con carne-nál van egy- két összetevő, ami elvileg nem hiányozhat az ételből: a kicsi, csípős csöves (chili) paprika, a fokhagyma és a római kömény, no meg az apróra vágott marhahús – esetleg disznó –, de mifelénk pulyka is szóba illetve serpenyőbe kerülhet. Innét aztán a változatoknak csak a fantáziánk és a fűszerpolcunk készlete szabhat határt.
A recept
50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
10 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
kis üveg barna sör (porter vagy stout a legjobb)
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 evőkanál morzsolt oregano (kihagyható)
2 evőkanál őrölt római kömény
2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
1 evőkanál natur kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki
1 púpos teáskanál fahéj,
olívaolaj, só
Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi igen apró kockára vágott és a darált húst (s ha van a paprikát), majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a sörrel és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot,s felöntjük még félliternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.