Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A cseh strong ale
2017. január 07. írta: Kovács Gábor Maláta

A cseh strong ale

wp_20170107_006.jpgA karácsonyi sörök nem egy szigorú határokkal bezárt sörtípus, hanem sokkal inkább egy olyan sör, mely a sörfőző fantáziájára bízza, merre indul el. A szabály – ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről – annyi, hogy a karácsonyi sörök íze leggyakrabban a mézeskalácsra, vagy forralt borra emlékeztető illatokat kell, hogy mutasson és határozottan malátás jellegű, hogy jobban harmonizáljon az olyan fűszerekkel is, mint a juharszirup, méz, de akár a szegfűszeg, a gyömbér, vagy aszalt gyümölcsök – mint mazsola, szilva, füge, szárított narancs vagy citromhéj.

 A Primátor az idei karácsonyra is előrukkolt egy limitált szériás különlegességgel – azaz, mondhatnánk, inkább egy újévi darabbal. A Primátor P17 limited edition is sepcial new year’s ale-ként aposztrofálja magát, mert a fentiek közül szinte semmilyen feltételt nem teljesít, és ha igen, mint a gyümölcsösség, az is csak nagyon a háttérben van jelen, a bőségesen adagolt komló azonban szinte minden más ízt, illatot és zamatot felülír. Ennek ellenére mégis van egy malátás testessége a sörnek, amit a 7,5 százalékos alkoholtartalom azért előre sejtet.

A többféle amerikai komló, a cseh söröknél kihagyhatatlan zatecivel kiegészülve, mégsem esik sok túlkomlózott IPA hibájában, mert a sörfőző érezte meddig mehet el a komló adagolásával, anélkül, hogy a sört csak a szárazságával lehessen leírni, bár a malátásság és a magas alkohol nem engedi, hogy felboruljon az egyensúly.

A szűretlen Primátor P17 – a szám 2017-re utal – problémája, hogy szűretlen és pasztörizálatlan. Emiatt rövid a szavatossága, így bármennyire is szívesen fogyasztanánk más alkalmakkor is, kénytelen-kelletlen egy ültő helyünkben pusztítottuk el az egész készletet, lévén, hogy az újévi sörspecialitás szavatossága az idei év hajnalán lejárt! Pedig még januárban egyet-egyet azért mindennap megkóstoltunk volna. Így aztán nincs más hátra, mint reménykedve várni, hogy milyen meglepetést készítenek a Primátornál 2018-ra. Öröm az ürömben, hogy azért jogos talán az optimizmusunk, hogy addig is fogunk még találni felfedezni való remek söröket  – akár a hazai főzetek között is!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7712107049

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.17. 17:14:05

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása