Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A cseh sörfogyasztásról
2016. november 24. írta: Árpa Jankó

A cseh sörfogyasztásról


csehsor.jpgA cseh sörfogyasztásról készített sokatmondó ábra a www.denik.cz internetes oldalon jelent meg. Ezek szerint a cseh férfiak 91, a cseh nők 56 százaléka rendszeres sörfogyasztó. A sörivó férfiak több mint nyolc korsóval fogyasztanak hetente, ez a szám a nőknél két korsó és egy pohár. 2004 óta a nők sörfogyasztása közel 20 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a férfiaké 9 százalékkal csökkent.

Érdekes a kép jobb szélén látható infografika. Ez azt ábrázolja, hogy mennyire erős a csehek márkahűsége. A férfiak 45, a nők 35 százaléka szívesen megkóstol mindenféle sört, de ragaszkodik a kedvencéhez. 30 illetve 27 százalékuk nagy ritkán kóstol mást, gyakorlatilag csak a kedvenc sörét fogyasztja, míg 13 illetve 15 százalékuk még véletlen sem iszik mást csak a megszokottat. A kíváncsiság, az újdonságok, a különlegességek iránti érdeklődés a férfiaknál mindössze 8 százalékra igaz, ez a nők esetében magasabb, 13 százalék.

A cseh sörszövetség 2004-óta végez felméréseket a csehek sörfogyasztási szokásairól. A tizenegy év alatt az ország sörfogyasztása kismértékben csökken. Ezt ellensúlyozza a cseh sörgyárak növekvő exportja. Az évi egy főre jutó 144 literes fogyasztás (2014) így is világverő. Érdekesség még, hogy a nők sörfogyasztása fokozatosan emelkedik.

Az idei év első első nyolc hónapjában két százalékkal csökkent a belföldi fogyasztás, ez azt jelenti, hogy a vásárlók mintegy 185 000 hektoliterrel kevesebb sört fogyasztottak – mondta a sajtótájékoztatón Jiří Vinopal a felmérést végző közvélemény-kutató cég elemzője.

Hosszú évek óta csökken a csehek kocsmába járási kedve is. Hosszú évtizedekig a fogyasztás nagyobb része vendéglátóhelyeken történt, de tíz éve a tendencia megfordult és jelenleg a vendéglőkben mindössze a sörforgalom 41 százalékát értékesítik.

A cseh férfiak közt a legszorgalmasabb fogyasztók a 30-59 év közöttiek, a fiatalabbak és az idősebbek körében csökkenés mutatkozik. A jövőre nézve legbiztatóbb adat, hogy a nők körében emelkedik a sörfogyasztás. Elsősorban a 18 és 29 év közötti korosztályban bízhatnak a sörfőzők, a nők körében az ő fogyasztásuk a legmagasabb – bár ez még mindig csak körülbelül a harmada a férfiakénak.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr4211996830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása