Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zsákbamacska
2016. október 31. írta: Árpa Jankó

Zsákbamacska

zsakbamacska.jpgÁrpa Jankó látott már Žatecben komlóültetvényt és látta azt is, hogy a leszedett komló szállítás előtt hatalmas zsákokba kerül. Így aztán, mikor egy ki helyes zsákocskát kapott, rögtön kitalálta, hogy abban nem lehet más, csak a Dreher Sörgyárak legújabb söre, a friss komlóval ízesített Velkopovický Kozel Első Komlós. Nem is csalódott, mármint a zsákbamacskában.

A szokás, hogy a sörléhez komlószüret után, friss komlótobozokat adjanak évszázados. Kőbányán úgy látszik a komlóban látják a megoldást, hogy feldobják, izgalmasabbá tegyék söreiket!. Erre volt példa a Dreher hideg komlósa és példa ez a Kozel is. Limitált szériáról van szó, hiszen a lényeget – a friss komlót – csak közvetlen a szüret után adagolhatják a sörhöz, mert idővel elveszti azt a frissességét, amiért ebben a formában érdemes használni, másrészt meg feldolgozzák a növény tobozait, pellet vagy sűrítmény készül belőlük, amit aztán egész évben használnak a sör főzéséhez.

Mivel a hazai gyakorlatban, ez a friss komlós eljárás gyakorlatilag ismeretlen volt, kifejezetten kíváncsian vártam a kóstolót. Kíváncsiságom még az is fokozta, hogy igen nagy titkolódzás vette körül a sört. Nem nagyon lehetett tudni mekkora mennyiséget főztek le belőle, hogy milyen alapsört használtak hozzá. Az mindenesetre biztató volt, hogy ezúttal adalékanyagok – legalábbis a doboz felirata szerint – nem kerültek a sörbe. Annál nagyobb volt azonban a csalódásom, mivel a Kozel Első Komlós az égvilágon semmiféle sörélményt nem nyújtott.

Na, jó! Az illata, a doboz kibontása után, elsőre tényleg ad valami friss komlós élményt, de mire a szisszenés hangjai elhaltak, ez el is illant. Ami maradt, az maga a csalódás, mondhatnám se íze, se szaga, se bűze, de nem mondom, mert ami számomra a legimprintingebb élmény marad, az az a pörkölt árpás, malátakávés, zaccos íz, ami viszont jobb lett volna, ha nem lett volna. Még nyomokban sem! Ennél még a kukoricagrízes eredeti magyar Kozel is üdítőbb élmény.

Nem sokkal később ittam a Permon Nomád sörét – szintén friss komlós darab. Míg a Kozelnél az volt a kifogásom, hogy ez semmiféle friss-komlós jegyet nem mutat, a Permonnál mintha átestek volna a komlós zsák túloldalára: annyira túltolták a komlót, hogy egyszerűen élvezhetetlenné tették a sört.

Szóval nem egyszerű dolog ez a komlóval! És nem egyszerű ezzel, a sörrel sem, mert nem értem mi szükség volt rá? Mik azok az okok amelyek megkötik a sörfőző kezét? Mert nem hiszem, hogy a Drehernél ne tudnának sört főzni, hogy ne lenne anyagi lehetőség egy jó idénysör megfőzésére. Nem értem, hogy miért nem jönnek elő egyszer már végre egy jó, egy igazán jó és különleges sörrel. Nagyon itt lenne már az ideje!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr811918555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rush4you 2017.02.17. 21:44:04

Szia, látom felmerült itt jópár kérdés, lehet tudnék rá mondani pár választ, cserébe ezért a csinos kis kozel jutazsákért ;)
Üdv
süti beállítások módosítása