Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyomrot a gyomorba!
2016. szeptember 27. írta: Árpa Jankó

Gyomrot a gyomorba!

A pacal íze semmihez sem hasonlítható, és bár nem téveszthető össze semmi mással, a pacalpörkölt igazi karakterét mégis a fűszerek adják – amihez a pacal nem sok mindent ad hozzá, igaz sokat fel sem szív belőle. Talán ezért is van, hogy a pacalt szívesen elegyítik, főzik együtt más férfias, zsíros húsokkal, így körömmel vagy csülökkel, de igen finom tud lenni velővel is, de ettünk már gombás változatot is, csakhogy valami lájtosabbat említsünk. A pacalhoz a magyarok jellemzően nem tálalnak köretet, hanem friss fehér kenyérrel és savanyúsággal – naná, hogy csípőssel – eszik.

pacal1.jpg

Autentikus pacal recept talán nincs is igazából, ahány kondér, annyiféle módszer. Ha ügyesen bánunk a fűszerekkel, nagyot nem lehet tévedni, csak az időt kell rászánni, mert abban minden pacalevő megegyezik, hogy pacalpörköltet főzni nem lehet kapkodva. S hogy csak egy-két külhoni példát említsünk, a poroszok citrommal és tejföllel savanyítva adják asztalra, a bolgárok szívesen főznek belőle levest, hasonlóképpen a lengyelek, de ők a bundázott, rántott variációt is beveszik – egyre inkább mi is, hovatovább bisztró-kaja lesz. Az olaszok eszik a paradicsomos, bazsalikomos, parmezános változatot is.

Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha kezdene divatba jönni a pacal. Ezt bizonyítja, hogy egyre több legújabb kori szakácsunk veszi fel a menübe, és ugrásszerűen megnőtt a neten található receptek száma is. A pörköltek sokaságán kívül a pacalból még nagyon sokféle étel készíthető. Ilyen például a sült pacal, ami speciel nekünk ízlik. Ez úgy készül, hogy a megfőtt pacaldarabokat tepsibe rakják, befedik csíkokra vágott füstölt szalonnával, megszórják borssal, köménymaggal, megöntözik forró disznózsírral, és pirosra sütik. Kalóriatartalomról nem beszélünk, főleg azért, mert semmiféle pacal nem az igazi jó kenyér nélkül. S akkor most lássunk neki. Mutatunk hagyományost kétféleképpen, aztán kicsit tovább ragozzuk.

Pacalpörkölt I.

Hozzávalók: 1 kiló pacal, 20-25 dkg vöröshagyma, fűszerpaprika, zsír, fekete bors, fokhagyma, csípős paprika, só.

Elkészítése: A pacalt megtisztítjuk, majd a forrástól számított körülbel 10 percig előfőzzük, aztán a levet leöntjük. Ezt követően felcsíkozzuk, beletesszük a lábosba, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és körülbelül 2 órát főzzük. Ekkor a zsírt külön felolvasztjuk, beletesszük a fűszerpaprikát és vigyázva, hogy a paprika ne égjen meg folyamatosan keverjük. Ha elérte a kellő hőfokot, ráöntjük a félig megfőtt pacalra, és erős tűzön forraljuk. Közben kevés sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, majd kis lángon, lassan, fedő alatt, folyamatosan kevergetve, az elpárolgott levet pótolva, készre főzzük.

Pacalpörkölt II.

Hozzávalók: 1 kiló pacal, 10 dkg szalonna, 20-25 dkg vöröshagyma fűszerpaprika, 3 dl fehérbor, zsír, fekete bors, fokhagyma, köménymag, csípős paprika, só

Elkészítése: A füstölt szalonnát felolvasztjuk, a töpörtyűt kivesszük, félretesszük. A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd az edényt félrehúzva a tűzről paprikázzuk és megszórjuk köménymaggal (őröltet is használhatunk). Erre tesszük a laskára vágott megabált pacalt, majd vissza a töpörtyűt, és jól elkeverjük a hagymával. A lábost visszatesszük a tűzre és a megszűrt abalével, egy kevés fehérborral fölöntve tovább főzzük a pacalt. Gyakori kevergetés mellett, ha szükséges az elforrt folyadékot pótolva, puhára főzzük. Tálalhatjuk sós vízben főtt krumplival, csípős zöldpaprika karikákkal díszítve, de fehér kenyérrel és savanyúsággal a legfinomabb.

Bolgár pacalleves

Hozzávalók: 80 dkg főtt pacal, 1,5 1 alaplé (az, amiben a pacalt főztük), étolaj vagy olvasztott vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 zöldpaprika, 1ek.liszt, 1 ek. paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, só, majoránna, babérlevél, kakukkfű, bors, 5-6 dkg reszelt kaskavál (enyhén füstölt sajt), fél csomó petrezselyem zöldje. 

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát vajon pároljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és csíkokra vágott paprikát, és puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, majd hozzáöntjük a kissé felhígított paradicsompürét és a csíkokra vágott pacalt. Felöntjük a pacal főzőlevével, megsózzuk, megborsozzuk, a fűszereket is beletesszük, valamint az apróra vágott vagy szétnyomott fokhagymát. Lassú tűzön rövid ideig főzzük. Találáskor a tányérban adjuk hozzá, vagy külön mellé kínáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét és a sajtot.

Pacal rántva

pacal.jpg

Hozzávalók: Pacal, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, bors, citrom, olaj.

Elkészítése: A pacalt többször váltott vízben addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután hideg vízben lemossuk, leszárogatjuk, majd legfeljebb féltenyérnyi, de inkább annál kisebb darabokra vágjuk. Megsózzuk, majd lisztbe, borsos felvert tojásba és végül zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Tálaláskor citromgerezdeket adunk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9811747211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.09.27. 17:35:29

mellé osztrigás sört kínálunk! :D

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.09.28. 22:20:53

@Pável: Te meg a Pif esetleg, én klasszikus pilsenit iszom hozzá.
süti beállítások módosítása