Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rákóczi sörgyára
2016. szeptember 04. írta: Árpa Jankó

Rákóczi sörgyára

Hazánkban az első nagyüzemű serfözőház, amely már sörgyárnak nevezhetõ, II. Rákóczi Ferenc fejedelem birtokán, az Ungvár váruradalomhoz tartozó Podheringen, mai nevén Õraljafalván volt. Fejedelmi kedvtelés volt-e a sörfõzéssel való foglalatosság, vagy a szabadságharc alatt jövedelmeit akarta növelni, nem tudjuk, az azonban tény, hogy Rákóczi egy egész jobbágyfalut rendelt a hatalmas főzőházba munkásnak. A sörfőzőmestert, a bajor Johann Conrad Heydolffot is maga választotta ki, és Podhering parasztjait a sörfőzőmester keze alá adta, akik kötelesek voltak az õ parancsainak engedelmeskedni. A szabadságharc bukása után a serfőzőházat a fejedelem birtokaival együtt elkobozták, de tovább működtették. Igaz, a robottal való gazdálkodásról az 1830-as években a bérmunka alkalmazására tértek át, és ekkor épült az új sörgyár is, melynek gyönyörű címkéit Kovács András sörcikkgyűjtő bocsátotta rendelkezésünkre.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr272014586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács András Nemrokon 2016.09.05. 23:39:42

II.Rákóczi Ferencet császár még gyerekként elszakította rebellis anyjától, Thököly Ilonától. Neveltetését Kollonits Lipót esztergomi bíborosra bízta, aki egy csehországi internátusba dugta a fiút, ahol nagykorúságáig élt - állítólag itt szokott rá a sörre. Fejedelemként megkövetelte, hogy birtoka nagyobb városaiban legyenek sörfőzdék.

Kovács András Nemrokon 2016.09.05. 23:45:37

Javjavjav: 1. Thökölyné ZRÍNYI Ilona az anya. 2.kimaradt egy szó: ..ferencet LIPÓT császár... 3. helyesen: KolloniCH
süti beállítások módosítása