Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A címkétől a sörnyitóig
2016. augusztus 26. írta: Árpa Jankó

A címkétől a sörnyitóig

gyujt.jpg

A gyűjtögetés ősidők óta az ember sajátja. A hagyományos gyűjtögetés a lét fenntartását szolgálta. Ezt újították fel az kukázók. Ám idővel az ő társadalmuk is tagozódott, ennek köszönhetően nem minden kukázó egyforma: egyesek már másoknak is gyűjtögetnek.

Van azonban a gyűjtögetésnek egy másik, kifejezetten kulturált formája. Ezt hobbinak nevezik. A lényege, hogy bizonyos tárgyakból nagyobb mennyiséget gyűjtsünk össze és valamiféle rendszer szerint csoportosítsuk a tárgyakat. Ha ez üzleti befektetésnek is megteszi, akkor műgyűjtésnek nevezzük. A magyar nyelv árnyaltan fejezi ki, hogy ebben az esetben nem igazi gyűjtögetésről, hanem üzleti befektetésről, azaz mű gyűjtésről van szó.

Az igazi, a szenvedélyes gyűjtő olyan tárgyak, halmazát hozza létre, melynek csak a hasonló dolgokért lelkesedők szemében van értéke. Sőt a szenvedély annál izgalmasabb, minél kevésbé tehető teljessé a gyűjtemény. Így bukkantak rá a sörre, mint gyűjtési területre. Mivel a sörgyárak mindenképpen szeretnék a többi sörgyártól megkülönböztetni magukat, ezért rengeteg lehetőség adódik ezekből a tárgyakból egy kollekció kialakítására.

Az alap persze a címke, mely az első megnyilvánulása annak, hogy a sörfőzők a palacksör elterjedését követően láthatóvá tették, hogy mások mint a többiek. Aztán maga az üveg vagy a sörösdoboz. Fontos találmány volt a koronazár – alias söröskupak –, maga is izgalmas gyűjtési terület és a tőle elválaszthatatlan sörnyitó. Aztán persze a különféle söröskorsók és poharak, a kocsmai alátétek, hogy csak a legfontosabbakat említsük, de a sor a számoló cédulákkal, vagy éppenséggel a sörkeksszel is bővíthető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr8811653590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács András Nemrokon 2016.08.30. 15:17:33

Kezdetben vala az üvegen domborított szöveg és logó, aztán jött a címke, majd a kupak, az alátét, a szintén emblémás nyitó, meg korsó-pohár, a plakát, zománctábla, naptár - hogy csak a klasszikus műfajokat említsük.
süti beállítások módosítása