Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mr. Pálinka
2015. július 25. írta: Polgár Laci

Mr. Pálinka

 

kóser szilva_1.jpg

Nemrégiben bemutattuk a reneszánsz kor cseh hölgyeinek kedvencét, a gáláns urat, Petr Vokot, akit ma a „cseh Casanovaként” ismerhetünk. Ezúttal a cseh mindennapi történelem egy nem kevésbé érdekes figurája, a vizovicei szeszfőzde alapítója a főszereplőnk.

Rudolf Jelínek (1892–1944) Vizovicében született, ötgyermekes családban, egy fiú és három lánytestvére volt. Édesapja, Zikmund Jelínek úgyszintén vállalkozó volt, aki élve a vizovicei gyümölcspárlatok készítésének 1585-ig visszanyúló hagyományával, szeszfőzdét nyitott a városban, amelyet később „Zikmund Jelínek fiai” néven hagyott hátra halála után örököseinek. 1921-ben az ifjú Jelínek testvérek megvásárolták a nem túl jól működő rázovi főzdét is, majd 5 évvel később különváltak.

Rudolf Jelínek maradt Rázovban, cégét saját neve után nevezte el, és a 30-as évek elején elkezdte az ortodox zsidó előírások szerinti kóser pálinkák előállítását és ez a zseniális ötlet virágzóvá tette cégét. Annyira, hogy 1934-ben már az amerikai piacra is be tudott lépni, ahol az ottani zsidó közösségek kedvenc italává váltak termékei. Az 1938-ig terjedő pár évben az USA második legnagyobb külföldi szeszbeszállítójává vált a Rudolf Jelínek cég.

Csehország német megszállása után cége egyre nehezebb helyzetbe került, őt és családját is az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, amit csupán két gyermekük élt túl. A háború végét követően azonban üzemüket államosították, amely az Uherské Hradistě-i gyárhoz tartozott.

A rendszerváltást követően privatizációs folyamatok során ebből alakult meg a mai Rudolf Jelínek Rt. A gyár az utóbbi években – annak érdekében, hogy Vilmos körte főzetük a leginkább megfeleljen az elvárásoknak –, Chilében (!) Quillón város közelében több tízmillió cseh koronáért vásárolt ültetvényeket és feldolgozó üzemet, és az ott termelt gyümölcsökből állítja elő ezeket a főzeteket.Ennek köszönhetően napjaink vizovicei polgára előbb vesz a piacon Chiléből származó körtét, mint mondjuk Morvaországban termeltet, a közeli Zlín vagy Uherské Hradiště környékéről.

(A Jelinek párlatok teljes választék kapható a Bohemia Sörszalonban.)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr414717743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása