Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az Apátúr söre
2015. július 10. írta: Árpa Jankó

Az Apátúr söre

 A Zirci Apátságban megnyitott sörfőzde hasonló nagy nyilvánosságot kapott, mint egy évvel ezelőtt a Pannonhalma világi sörfőzdéje, melyről azóta semmi hírt nem hallottam. Vagy csak én lennék alulinformált?

ájtatos.jpgZsombi bácsi kiváló beszámolót Pannonhalma új sörfőzdéjéről, ami még tulajdonképpen nincs is, csak a Thomas Menner 1701 marketing stratégái csaptak le jó érzékkel a kolostori sör jelentette minőségi garanciára. A sajtótájékoztatóra – tiszteletben tartva a hagyományokat,  hogy a monostorban soha nem főztek sört – Hara'Punk és a Sör- és Szeszipari Tanszék közreműködésével került bemutató itóka. 

 „A fejedelmi vagyonú Apátságnak a 11-13. század folyamán nem volt önálló, külön sernevelő háza olyan értelemben, mint az a középkori külföldi, főleg német Szegény Kolostoroknál úgyszólván mindig kimutat­ható. Az Apátság maga nem főzött sert, ellenben főzetett udvaros zsellé­reivel, vagyis paraszti sorú Udvarnokaival, kik a rájuk kirovott serbéli «quota»-t beszolgáltatták a Kolostornak. Ez formális serrel adózás volt, mely paraszti szolgalom volt. ámde adtak sert az Apátság félig-meddig nemesi, vagy legalább is szabademberi soron élő Jobbágyai is. A Jobb­ágy nem volt paraszt — a királyi Várjobbágyok különösen nem voltak azok — az Apátság Szabadjai nem is adóztak a serrel, hanem azt mint­egy hűbéresszerű jelképes ajándékképen és Szent Márton-napján küldték a Monostorba.

(...) Ami nem kevesebbet mond, mint azt, hogy az Apátúr dunántúli faluinak mindegyikében minden szolgai paraszt tudott sert nevelni, azt tette is, mert kellett tennie és bizonyára jó sert főzött, mert azt az Apátúr monostori pincemestere egyébként nem vette volna át.” – olvashatjuk Borsodi Bevilaqua Béla A magyar sörfőzés története című művében.

Kérdés persze, hogy falusi portákon főzött sörből előírt mennyiségben – nem tizedet, mint a bor esetében – adóként beszolgáltatott sör mennyire tekinthető apátságinak. Megjegyezzük, hogy a kilencvenes évek elején az apátság foglalkozott a weltenburgi – valóban kolostorban főzött – sör importjával és beszállni a sörbizniszbe.

A hvg.hu beszámolója szerint ugyanakkor a Pannonhalmi Főapátság is tervezi sörfőzde indítását, amelyet a felújítás alatt álló majorjukban rendeznének be. November végén már megkezdték az addig üresen álló, omladozó majorsági épület rehabilitációját, erre 1,4 milliárd forintot fordítanak. A házban három állandó tárlat, multifunkcionális kiállítótér és rendezvényközpont is helyet kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr16504513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása