Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Házi sörpraktikák
2014. szeptember 18. írta: Árpa Jankó

Házi sörpraktikák

image.jpgGreg Hughes nemrég magyarul is megjelent Házi sörfőzde című könyve hiánypótló munka, mindenképpen segítség azoknak, akik ismerkednek a sörfőzés szépségeivel. A szerző, aki maga is hobbi-főzőként kezdte, az Egyesült Királyság egyik vezető webáruházának a társtulajdonosa. A cég profilja az otthoni sörfőzők kiszolgálása a főzés alapanyagaival és eszközeivel. Mi tagadás, a könyvszakmai hátterét ez az üzlet biztosította Dorling Kindersley számára.

Könyve főleg azoknak szól, akik megmaradnának a legegyszerűbb módszernél, a készen kapható sörsűrítményeket használva, de azoknak is a figyelmébe ajánlható, akik nem akarnak leragadni az alapoknál. Előbbiek persze könnyebben ismerhetik meg a siker, vagyis a saját sörük ízét. Hiszen a neten megrendelhető házi sörfőző csomagokkal az eredmény – ha betartják a használati utasítást – garantált, viszont nincs lehetőség a fantázia szárnyalására.

Használhatnak malátakivonatot is, ez már több lehetőséget ad elképzeléseik magvalósítására, hiszen a komlózást maguk végezik. A próbálkozók többsége meg is marad ennél a két technológiánál, és ha ügyesen bánik a receptekkel, kellemes iható sört tud készíteni. Az ő számukra a könyv első 70 oldala bőségesen elegendő információt ad az alapismeretekről. Azoknak, akik a sörfőzés minden lépését – cefrézés, máslás, erjesztés – maguk végzik, szintén hasznos lehet a könyv sörfőző szakmai része, de ehhez a 70 oldalnyi tudományhoz még szükséges további kitartó tanulás és gyakorlati tapasztalatszerzés, hogy képessé válhassanak igazán piacképes söröket főzni.

A kötet következő mintegy 140 oldala a sörtípusokat és recepteket ismerteti elég behatóan. A receptek tartalmazzák az összetevők pontos mennyiségét – elképesztő számú malátával, komlóval és élesztővel ismerkedhetünk meg – emellett megadja a cefrézési és a forralási időket, fokokat is. Rutinos főző nem riad vissza persze akkor sem, ha hozzáférhetetlen, de legalábbis nehezen beszerezhető alapanyagokkal kerül szembe: egyrészt tapasztalatai megtaníthatták arra, mivel pótolhatja ezeket az anyagokat, másrészt a receptek továbbgondolásával ki-ki megfőzheti a saját belga dubbel-jét, old ale-jét, vagy kávés stoutját, hogy csak hármat említsünk a könyvben található 100 leírás közül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr876709105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása