Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Svihákok párbaja
2014. július 27. írta: Polgár Laci

Svihákok párbaja

svihák.jpg

Mai cseh sörtémájú mesénk tárgyai a svihákok. A svihák szó a cseh nyelvben pontosan ugyanazt jelenti, mint a magyarban: a piperkőc ficsúrt, vagy inkább az aranyifjút hívják így, akit ha elegánsabban akarunk fogalmazni nevezhetünk kedves bohémnek is .

A mai csehországi sörválasztékban érdekes módon - de talán nem véletlen - két sörfőzdében is készül sör ugyanezen a néven, de csak a név azonos, ezen kívül két teljesen különböző sörről beszélhetünk illetve sört ihatunk.

Az egyik a dél-morvaországi Hodonínban észül. A város mindkét – több száz éves múltra visszatekintő – hajdani sörgyárát már réges-régen bezárták. A mai Kunc nevű mini sörfőzdét 1994-ben alapította tulajdonosa egy népszerű helyi étteremhez kapcsolódóan. Őszintén ajánljuk minden sörturistának, hogy látogassa meg! A főzdében különféle söröket főznek, s a vezető világos sörük neve alapján az egész termékcsalád a Švihák nevet viseli.

A hodoníni Švihák világos 12º-os szűretlen ászoksör, amelyet alsóerjedésű élesztővel, kizárólag a négy alapanyag (víz, konló, maláta, élesztő) hozzáadásával készítenek – túl azon, hogy valóban ízletes kiváló ital – különösen marketingben erős. Kitűnően kitalált rajzolt figurája úgy mutatja be a kellemes modorú, magára mindig sokat adó, néha kicsit szélhámos, de mindig szeretetre méltó „aranyifjút”, ahogy azt valamennyien elképzeljük. Erre erősít szlogenük is: „Apáink söre”. Csak dicsérni lehet a grafikust és az ötletgazdát. Gyanítjuk, hogy a sörfőzde-étterem tulajdonosa vagy tükörbe nézett, vagy a helyi és nagyvilági arany ifjakra gondolt, miközben a névadáson és a logón töprengett.

A főzdében különben barna Švihák speciált is főznek, amelyhez karamellizált müncheni malátát is felhasználnak. A zseniális névadás és grafika mellé legendát is teremtettek. Az étterem falain híres festmények másolatai, pontosabban átdolgozásai hirdetik a Švihák sör hírnevét, valamint régi fényképek és sörcímkék átalakításával teremtenek hagyományt, misztifikálják a helyi sört és a sörgyárat. A magunk részéről a termékeket kísérő marketinget zseniálisnak tartjuk.

pivo.jpgSzinte minden Csehország-járó magyar turista „Mekkája” a dél-csehországi Český Krumlov városa, amelynek mesei szépsége, a Moldva kanyarulatai okozta különleges atmoszférája valóban megismételhetetlen. Nem véletlenül került fel a város az Unesco világ-örökség listájára. A helyi sörfőzés története több évszázadra nyúlik vissza. 1560-ban már a vár előtti új (!) sörfőzdét építtette meg a helyi uraság, Jakub Krčín.

A sörgyár, amely néhány évtizedig az egy másik mesénkben Cseh Casanovaként említett Petr Vok édesanyjának özvegyi birtokában is volt, száz évvel később – a várossal és környékével együtt – az Eggenbergek tulajdonába került. Nos, a sörgyár ezt követően aztán több száz évig zavartalanul működött, mígnem 1947-ben államosították, majd 1991-ben ismét privatizálták.

Ma az egyik legjobb cseh sörcsaládot főzik a falai között. Ennek a termékpalettának kiemelkedő alkotása a 12,4º-os, 5,2%-os alkoholtartalmú füstölt barna sör, amelynek szintén a Švihák.nevet adták. Különlegesen ízletes aromáját a felhasználás előtt megfüstölt árpa-malátától, a kiváló minőségű víztől és a žateci komlótól kapja. Reklám, szlogen, misztifikáció nélkül: egyszerűen kivételesen finom! De azért valóban nem ártana több szellemi és anyagi kapacitást áldozni a megismertetésére, hiszen jó bornak (sörnek) is kell a cégér….

Érdekesség, hogy a krumlovi gyárnak nem ez az egyetlen olyan névadása, amely egyezik más gyár termékének a nevével. Hiszen ők is gyártanak és forgalmaznak Petr Vok nevű sört, csak úgy, mint a třeboňi Bohemia Regent sörgyár, amelyről szintén megemlékeztünk már egy korábbi mesénkben. És hogy a párbajban ki a győztes végül is? Nos, ezt döntse el minden sörissza saját maga. Mi a hodonini svihákot találjuk külsőleg „csinosabbnak”, a krumlovit pedig belsőleg „tartalmasabbnak”.

(Fotó: pivni.info)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr256515265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.