Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Brazília már harmadik
2014. június 15. írta: Árpa Jankó

Brazília már harmadik

brazil_bohém.jpg

Brazíliát inkább a portugálok szállták meg, mint a spanyolok, de újkor sörfőzési hagyományukat mégis  a német bevándorlók alapozták meg. Főzött mennyiségben Brazília a világ harmadik legnagyobb sörgyártója, annak ellenére, hogy az egy főre jutó éves fogyasztással, hatvankét literrel, még az első tízbe sem kerülhetnek be.

Egyik legnagyobb sörfőzdéjük a Bohemia, melynek névválasztását az indokolta, hogy eredetileg žateci – német nevén Saaz – komlót használtak pilseni típusú söreik főzéséhez. A Brahma, Rio de Janeiróban kezdte működését és az igen népszerű lager söreik mellett főznek egy felsőerjesztésű, 8 százalék alkoholtartalmú Portert is tartozik.

Egyes fanatikus porter kedvelők azt állítják, hogy ez a sör szerintük nem London hordárairól, hanem Portugáliáról kapta nevét! A Bohemia, a Brahma mellett az Antartica és a legnépszerűbb brazil sör a Skol, márka is a világ legnagyobb sörgyártó cégének az Anhauser-Bush Inbev-nek a tulajdona – ez mintegy kétharmados részesedést jelent.

A brazil sörpiacon a Heineken az eredetileg mexikói FEMSA bekebelezésével – többek között a népszerű Kaiser márkával – szerzett közel nyolc százalék körüli részesedést. Így került hozzájuk az eredetileg a Cervejaria Cacador nevű brazil sörgyárban főzött Xingu márka is. Az Amazonas egyik mellékfolyójáról elnevezett, 1988-ban piacra vezetett sör egyike az első modernkori brazil kézműves söröknek.

A tizenkét százalékos sörpiaci részesedéssel rendelkező Grupo Schincariol több helyi sörfőzde szövetsége. Legnagyobb márkájuk a nagyüzemi Nova Schin, de a szövetség tagja több olyan sörfőzde is, mely az amerikai sörforradalom nyomdokain haladva a brazil sörpiacot is elárasztó láger sörökkel szemben kínál alternatívát. Ezek a kis vállalkozások ínyenc, egyedi és különleges söröket próbálnak főzni. Ilyen, az német hangzású Baden Baden sörfőzde. Ők hülye-névadásban alighanem világelsők Baden Baden Stout nevű sörükkel, hiszen a német fürdővárosról elnevezett angol típusú sört egy brazil városban, Campos do Jordão-ban főzik. Az 1999-ben alapított Baden Baden már a Brazíliát is elérő sörforradalom elsőszülötte.A szintén briliáns elnevezésű,2002-ben alapított Eisenbahn – a címke szerint gőzmozdony – sörfőzde lassan a cégcsoport zászlóshajója lehet, mert terveik szerint Uruguay, Japán és Ausztrália után a német exportot is tervébe vette, az immár évi 900 ezer hektoliter sört főző üzemben.

Tíz százalékával egyelőre megelőzi a Heinekent a legnagyobb hazai gyártó a Cervejaria Petrópolis. A népszerű Edelbrau mellett övék az Itaipava, a Crystal, a Lokal, a Black Princess és a Petra márka is és természetesen megkezdték a Heineken brazíliai főzését is. Az elmúlt évtizedben nemcsak Brazília sörtemelése, hanem importja is nőtt: Mexikó, az USA, Belgium a legfontosabb importőrök, de nőtt a liszensz sörök száma is, bár ezek piaci részesedése még elenyésző. Mindenesetre azt már most bátran kijelenthetjük, hogy a foci VB alatt torok szárazon a választék és a kínálat szűkössége miatt nem marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr166303695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása