Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sört a bányászoknak!
2014. március 09. írta: Árpa Jankó

Sört a bányászoknak!

A 1946-ban a pécsi sörgyár mindössze 5592 hektoliter sört értékesített. Hiába foglalt állást az MKP III. pártkongresszusa a dolgozók életszínvonalának emelése érdekében, a sör nem tartozott a keresett árucikkek közé. A nehéz gazdasági körülmények között több ezer hektoliter eladatlan sör állt a pécsi gyár ászokpincéjében. A sörgyár pártszervezetének kezdeményezésére ekkor állapodtak a szénbányászok szakszervezetévei.

Ennek értelmében minden mecseki bányász heti egy liter sört kapott. A sör beváltására jogosító érméket, melyeket a Bányász Élelelmtárban válthattak be, fizetésükkel együtt kapták meg a bányászok.A képen látható munkás elégedetten emelheti hát köszöntésre söröskriglijét: a munkásszolidaritás ismét gyözőtt a reakció felett! Az 1947 május elsejei napgyűlés vezérszónoka Rákosi Mátyás volt, így semmi kétségünk nem lehet, hogy ő is megkóstolta a 11 fokos barna és szalonsört, melyet ebben az évben kezdtek el újra gyártani.

„Jó kilátásaink vannak – mondta Czéh Imre a gyár párttitkára –, igaz ezt a bányászoknak is köszönhetjük, akik még télen is vettek sört." Ő valószínűleg már ekkor tudta, hogy a sörgyárat rövidesen államosítani fogják!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr981886191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása