Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kölni kocsmanevek
2014. január 05. írta: Árpa Jankó

Kölni kocsmanevek

Nem kell túlságosan élénk fantázia, hogy elképzelhessük, milyen események történhettek a „Vad férfihoz” vagy a „Kemény ökölhöz” címzett sörözőkben, de nem unatkozhattak a vendégek a  „Veszettház”-ban sem. Igen szórakoztató a régi kocsmák neveit tanulmányozni: van itt minden, mi szem-szájnak ingere – és persze így van szerte a világon.

A madarak többségének viselte kocsma a nevét: a varjútól kezdve, a hollón, a hattyún, a kakason és a sólymon keresztül egészen a levegő királyáig, a sasig. Az állatok királya, az oroszlán is képviseltette magát akárcsak a bárány, többnyire aranyban. A ló, a szamár, a szarvasmarha, de még a tőkehal nevével is illetek kocsmákat, a ragadozókat, mint például a medvét vagy a farkast is megszelídítették és sörfőzde neveket csináltak belőlük és erre a sorsra jutott szarvas és a nyúl is.   

A lovaghoz” vagy „A patkóhoz”,  középkorból származnak, akárcsak „A mennyországhoz”, „Az arany csillaghoz” vagy például „A félholdhoz”. Földhözragadtabbak voltak azok a nevek amik egyszerűen a címből lettek.Ilyenek voltak például „A stéghez”, „A kúthoz”, „Görögpiac”, „A csúcshoz”, „A hegyre”. Különleges elnevezés a „Sörfőzde a fehér asszonyon”: a fehér asszonyok a közeli Mária kolostor apácái. A templom közelében volt a „Sörfőzde az angyalhoz” vagy a „Székesegyház-sörfőzde” és a „Balzsam a szomjúságra” is. Egyszerűbb elnevezések a „Répához”, a „Fához”, a „Malomkőhöz” vagy a „Koszorúhoz”.

A porosz időkben , 1815-től a nevek inkább a anyaországra vagy a szülővárosra utaltak. Volt „Germania”, „Rhenania”, „Hansa” , „Három korona”, „Colonia” és volt egy „Császár” sörfőzde is , amit igazából nem a porosz császárról , hanem a tulajdonosáról , Hubert Kaiserről neveztek el.

A kölni München nevű sörfőzdét a közeli minoritánus kolostorban élt ferences-rendi barátokról nevezték el – lehetett volna akár Franziskaner is. Az egykori Cölner, mai néven Früh udvari sörfőzdét mindenki ismeri. Az elnevezésében szemben a többi udvari sörfőzdével itt nem az uralkodói udvar, hanem a sörfőzde címe – Am Hof 12 – volt a névadó.

A felsorolás természetesen nem teljes, de a kérdés így is jogos: a mai sörözők nevei mennyire ötletesek?

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr932098724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása