Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Korhelyek levese
2013. január 16. írta: Árpa Jankó

Korhelyek levese

korhely_1.jpgA másnaposságnak egyre szaporodó szakirodalma van. Egy dologba azonban valamennyi szakértő, sok másnapot megért tapasztalt szakember egyetért, hogy az előző nappal szesszel tönkretett, szenvedő gyomor egyik leghatásosabb gyógyszere egy tartalmas, forró leves. Abban viszont, hogy mi kerüljön a levesbe, már távolról sem ennyire egyeznek meg a vélemények.

Az alkoholfogyasztás vizet von el a szervezetből, ezért is fordul elő, hogy minél többet iszunk, annál szomjasabbak leszünk. Ez a dehidratáció okozza a dínom-dánomot követő napon a fejfájást, a kiszáradt szájpadlást és a cserepes ajkakat. A hányingert az alkoholnak a gyomrot irritáló hatása idézi elő, míg a pancsolt szeszekhez használt illat, aroma és az egyéb pótanyagok felelősek a tünetek felerősödéséért és a fejfájásért.

A nem rendszeres alkoholfogyasztók semmiképpen ne próbálkozzanak a másnaposság gyógyításának egyik régi a „kutyaharapást szőrével” módszerével. Ezt rutinos iszákosok találták ki, miszerint a másnapot azzal az itallal kell kezdeni, amit az előző este utolsónak ittunk.

Ha követjük a tanácsot, kétségtelen az első pohár ital átmeneti segítséget nyújt, hiszen a szervezet éjszaka „ráállt” az alkohol feldolgozására és a „bevitt” alkohol rövid időre valamelyest enyhíti a rosszullétet. Ez azonban csak átmeneti javulás, és a következő pohár szesszel, már az aznapi lerészegedés felé vesszük az irányt. Ezért ezt a módszert semmiképpen nem ajánljuk!

Sajnos a másnaposság csak akkor múlik el, ha az összes alkohol kiürül a szervezetünkből és ez a kijózanodási folyamat bizony kellemetlen közérzettel jár. Ezért nincs más teendők, mint tűrni és szenvedni. A másnapossággal járó tüneteket azonban lehet enyhíteni – de sajnos csak enyhíteni, mert mint említettük a rossz közérzet csak az alkohol kiürülése után múlik el, sőt akkor sem azonnal.

A tünetek enyhítésére sokféle módszer létezik. Feltétlen igyon sok – természetesen nem alkoholos – folyadékot; a folyadékban feloldott szódabikarbóna megnyugtatja a gyomrot; B és C-vitaminnal segítheti a szervezet regenerálódását; a fejfájást enyhítheti Qurelinnel; a hideg-meleg vizes zuhany vagy egy langyos kádfürdő teljesen megváltoztatja a közérzetet, akárcsak egy rövid séta a friss levegőn. A feketekávé minden legenda ellenére nem, hogy nem segít, de sokkal inkább ártalmas: sem a fejfájást, sem az émelygést, nem enyhíti, viszont fokozhatja a hányingert.

A legfontosabb tanácsunk azonban mégis csak az, hogy bármennyire nem kívánja, feltétlenül egyen valamit. A gyenge gyomor és a tudat azonban sokszor tiltakozik bármiféle étel elfogyasztása ellen, de hogy a gyomor gyógyuljon, enni kell valamit és erre a levesek a legalkalmasabbak. Legkitüntetettebb helyen az Ujházi (Gundel Károly) avagy az Újházy (Magyar Elek) leves szerepel – tekintve azonban, hogy ennek elkészítése annyi időt vesz igénybe, hogy azalatt akár ki is józanodhatunk, ezért ha épp nincs készen, inkább ajánlunk egy gyorsabban megfőzhető frankfurti, vagy gombalevest feltétlenül babérlevéllel és tejföllel.

Az alkoholfogyasztás hatására a szövetek pH-értéke megemelkedik, ez ugyancsak forrása a rossz közérzetnek. Ezt a lúgosodást lehet némileg közömbösíteni a savanyú levesekkel – nem véletlen, hogy korhelyleves nevet csak a különféle savanyú levesek érdemelhetik ki. Citromlé, borecet, savanyú káposzta leve használatosak a leves elsavanyítására, melyek közül itthon a korhely halászlé a legnépszerűbb, de minden nemzet konyhájának megvan a maga savanyú levese – gyaníthatóan másfele is ápolásra szorulnak a másnapos szervezetek. Ilyen savanyú leves a csehek kulajdája, az erdélyiek elmaradhatatlan csorbája, de mint a receptekből is kiderül a sor végeláthatatlan sorban folytatható.

Tanulságként csak annyit szeretnénk mindenkiben tudatosítani, hogy akármilyen hatásosan javítják a korhelylevesek az állapotunkat, ez csak tüneti kezelés. A véralkoholszint nem csökken ezektől gyorsabban, ezért ne dőljünk be a látszatnak, semmiképpen se vezessünk autót, és nemcsak a rendőri-bírságtól való félelmünkben, hanem a saját jól felfogott érdekünkben sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr945021016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.16. 16:59:33

Sztem az alkohol az savasítja a szervezetet semmiképp sem lúgosítja. A sör ugyan kis mennyiségben lúgosít, mert van antioxidáns hatása, de a bevitt alkohol már savassá teszi a szervezetet. A savanyú leves valami másért lehet jó, talán a gyomornak segít, de hogy nem savasítani kell az tuti.
süti beállítások módosítása