Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy fesztivál margójára
2012. szeptember 02. írta: Árpa Jankó

Egy fesztivál margójára

pina.jpg

A Budavári Sörfesztivál egy valamiben biztos, hogy kilóg a világ sörfesztiváljainak sorából, hiszen gyakorlatilag mindenféle tematika nélkül jelenik itt meg a magyarországi sörkínálat jelentős hányada. Ezzel szemben a nagy angol sörfesztivál, a klasszikus ale-k parádéja, a müncheni Oktoberfest a város söreit prezentálja a nagyérdemű számára.

Hazai példa is akad.  A cseh, vagy a belga sörök fesztiválja és a Főzdefeszt is egy-egy koncepció – egy ország vagy a kézműves sörök – képviselőit hivatott bemutatni. Így aztán a Budavári Sörfesztivál olyan, mint egy esztrád műsor: mire megkapjuk a kedvenceinket, néhány operett részleten és szavalaton is túl kell jutnunk.

Másképp, hogy a bloghoz illő hasonlattal is éljünk, az esemény a klasszikus Fradi-kolbászra emlékezetet, vagyis mindent bele! Kétségtelen nagyvonalú a gesztus, hogy a rendezvény zászlóshajója a Heineken – melyhez idén a Dreher is csatlakozott – megtűri oldalvizén az olyan gyorsnaszádokat is, mint az importőröké és a kézműves söröké. Ez utóbbi elnevezéssel egyébként komoly fenntartásaim vannak, hiszen ezek a sörök éppúgy sörgyári technológiával – nem fazékban, vagy mosógépben készülnek – akárcsak nagyüzemi társaik, de tudjuk: a méret a lényeg. Mindenesetre a magam részéről szerencsésebbnek tartottam a kisüzemi sör elnevezést.

Mivel azonban a kézműves sör meghatározása egyelőre várat magára, a nevet az használja, aki jelezni kívánja, hogy valamiféle sörkülönlegességet alkotott. Így a Dreher a legújabb, kávés ízesítésű sörét Kézműves Arany Ászok-ra keresztelte. Ezzel mintegy minőségivé változtatta a kommersz márkát, annak ellenére, hogy azért nem tennénk egyenlőségjelet a minőség és a kisüzemi sörök közé, ahogy a nagyüzemi sör sem feltétlen a silányság szinonimája.

Ugyancsak magyaros virtus, hogy a turisták és múzeumlátogatók elől gyakorlatilag elzárták a Budai Várat, ahova ezen az öt napon csak fesztiváljeggyel lehet belépni. Ez az összeg 1990 forint, ami kétségtelen nem sok a csodás budapesti panorámáért, de mégiscsak egy kéretlen árukapcsolás. Igaz ez az összeg egy sör fogyasztását is lehetővé teszi, de nem a fesztivál tetszőleges söreire, hanem csak a Dreher és a Heineken söreirre váltható be. Ügyes!

A belépő nyilván tartalmazza a koncertek és a Dumaszínház fellépőinek a gázsiját. Ezt akkor is meg kell fizetnünk, ha nem vagyunk kíváncsiak sem a Rednexre, sem a Dumaszínházra, vagy éppenséggel egy produkciómentes időszakban próbáljuk végig a sörfesztivál mintegy kétszáz féle sörét. Ha megszereztük a belépő vásárolnunk kell 500 forint betétdíjért egy kártyát, melyet fel kell töltenünk pénzzel – a fesztiválon ugyanis csak ezzel fizethetünk.

Mielőtt azonban sör ihatnánk, ki kell állnunk egy sort, ahol 600 forintért kaphatunk egy – visszaváltható vagy hazavihető fesztivál-söröskorsót. Sört csak ebből ihatunk. A pavilonok többségében nincs pohármosó, legfeljebb csak a pohár hűtését – vagy azt sem – tudják megoldani. Igaz a söröskorsó a korsómosó pontokon tisztára cserélhető, de ez azért kicsit macerás.

Így aztán hiába tartott sörcsapolási bemutatott Melegh György független – azaz valamennyi sörgyár által foglalkoztatott – sörcsapoló, szemléltető oktatást a helyes csapolásról a fesztivál helyszínén. Sanszos, hogy útmutatása már az első pontnál – a tiszta, hűtött és nedves pohár szükségességénél – megdől.

A sörhöz kínált ételekre túl sok szót nem vesztegetnénk, ezek egy átlagos búcsú, vagy majális színvonalát hozzák, de arra alkalmasak, hogy könnyebben csússzon a sör. Mert lássuk be, hogy a sör ünnepének hirdetett esemény nem haladja meg egy bármilyen más hasonló tömegrendezvény igényességét, legfeljebb az Oktoberfest-ről ismerős vurstli és az Óriáskerék hiányzik a Budai Várból. (A jövőre tíznaposra tervezett rendezvényen reméljük ott lesz!)

Fanyalgásaink ellenére nem tartjuk rossz programnak a fesztivált, mert kétségtelen vásári jellege ellenére – amit a gyönyörű környezet még hangsúlyosabbá tesz –, a sörrajongók olyan sörök sorát kóstolhatják végig, amelyekkel egyébként csak elvétve találkozhatnak és talán néhány laikus is felfedezi, hogy igenis jócskán van különbséget a finom és a csapnivaló sörök között! 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr994748040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.09.02. 21:01:58

A magam részéről utálom a hosszú blogbejegyzéseket. Sajnálom, ha szószátyár voltam, de még így is jócskán maradt kritizálni való!

-kk- 2012.09.02. 23:34:56

nekem két dolog szúrt szemet:

- szerintem volt valamilyen alternatív módja is bejutni a Nemzeti Galériába vagy a Széchényibe, nem csak belépővel (de ez csak egy sejtés).

- abban viszont biztos vagyok, hogy az általam látogatott 8-10 pavilon szinte mindegyikében volt pohármosó.

hivatásos naplopó 2012.09.03. 08:34:15

lehet sokszor kellett sorbanállni, de ha nem a bejáratnál intézted, hanem okosan bentebb akkor 1 perc alatt volt az "ügyintézés" ;)
süti beállítások módosítása