Ha szerzetesek sörfőzésről kerül szó, szinte mindenkinek valamelyik belga kolostor jut az eszébe. Pedig az atyák söréért nem kell ilyen messze utazni, hiszen Passauhoz közel, két kolostorban – a bajorországi Weltenburgban és az ausztriai Schlägl melleti Aigenben – is találunk sört főző papokat.
A weltenburgi sörök a Sörspecialistánál kaphatóak, a schlägli kolostor söreit azonban csak a legelszántabbak ismerik. Nagy kár, mert ezek a legkülönlegesebbek osztrák sörök közé tartoznak.
A passaui püspök rendeletére, a csehországi Milevskóból való szerzetesek által, Schlägl 1218-ban alapított premontrei kolostorában az 1200-as évek utolsó évtizedeiben már főztek sört. Ennek ellenére a sörfőzde alapításának 1580-at tekintik: ekkor látogatott a passaui érsek Schlägl-be és a mikor a prelátusával találkozott, schlägl-i sört ittak.
Ausztria egyetlen egyházi tulajdonban lévő sörfőzdéjében jelenleg évi harmincezer hektoliter sör készül. Köztük olyan különlegesség is, mint a kolostor régi receptúrája alapján karácsonyra főzött, 19%-os Doppel-Bock, amely Ausztria egyik legerősebb söre. Borostyánszínű, telt, de alig édeskés ízű, érződik rajta a komlózás. Nyitott kádakban tíz napig erjesztik, majd a 1850-es években hároméves munkával kialakított sziklapincében tizenkét héten át ászokolják.
Egy másik különlegesség az 1992-től gyártott Gold Roggen, Ausztria első modernkori rozssöre. A Gold Roggen telt ízű, de a felső erjesztésű élesztőnek köszönhetően, leginkább a kölsch-re emlékeztet. A schlägli sörért legalább Linzig, kell autóznunk, de onnét már csak egy ugrás Schlägl, ahol a Kolostorpincében végigihatjuk a sörfőzde kínálatát az Abtei-Pilstől, a Kristallon át egészen a Märzenig, vagy a Doppel-Malzig.