Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Papok főzik
2012. március 26. írta: Árpa Jankó

Papok főzik

 

Ha szerzetesek sörfőzésről kerül szó, szinte mindenkinek valamelyik belga kolostor jut az eszébe. Pedig az atyák söréért nem kell ilyen messze utazni, hiszen Passauhoz közel, két kolostorban – a bajorországi Weltenburgban és az ausztriai Schlägl melleti Aigenben – is találunk sört főző papokat.

A weltenburgi sörök a Sörspecialistánál kaphatóak, a schlägli kolostor söreit azonban csak a legelszántabbak ismerik. Nagy kár, mert ezek a legkülönlegesebbek osztrák sörök közé tartoznak.

A passaui püspök rendeletére, a csehországi Milevskóból való szerzetesek által, Schlägl 1218-ban alapított premontrei kolostorában az 1200-as évek utolsó évtizedeiben már főztek sört. Ennek ellenére a sörfőzde alapításának 1580-at tekintik: ekkor látogatott a passaui érsek Schlägl-be és a mikor a prelátusával találkozott, schlägl-i sört ittak.

Ausztria egyetlen egyházi tulajdonban lévő sörfőzdéjében jelenleg évi harmincezer hektoliter sör készül. Köztük olyan különlegesség is, mint a kolostor régi receptúrája alapján karácsonyra főzött, 19%-os Doppel-Bock, amely Ausztria egyik legerősebb söre. Borostyánszínű, telt, de alig édeskés ízű, érződik rajta a komlózás. Nyitott kádakban tíz napig erjesztik, majd a 1850-es években hároméves munkával kialakított sziklapincében tizenkét héten át ászokolják.

Egy másik különlegesség az 1992-től gyártott Gold Roggen, Ausztria első modernkori rozssöre. A Gold Roggen telt ízű, de a felső erjesztésű élesztőnek köszönhetően, leginkább a kölsch-re emlékeztet. A schlägli sörért legalább Linzig, kell autóznunk, de onnét már csak egy ugrás Schlägl, ahol a Kolostorpincében végigihatjuk a sörfőzde kínálatát az Abtei-Pilstől, a Kristallon át egészen a Märzenig, vagy a Doppel-Malzig.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr252157070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása