Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sörrészvényes molnár
2012. február 10. írta: Árpa Jankó

A sörrészvényes molnár

Henrik Haggenmacher 1850-ben érkezett Budára és mint tanult molnár, egy dunai hajómalmon helyezkedett el. Hamarosan azonban Barber és Klusemann gőzmalmának főmolnára lett, ami a gondtalan megélhetésen kívül anyagi gyarapodást is biztosított számára. 1855-ben önállósította magát és a pesti Rákos-patak duzzasztóján álló Ördögmalom bérlője lett. Az üzleti siker zálogának a termelékenységet tartotta, mivel csak így tudta felvenni a versenyt a frissen alakuló részvénytársasági alapon működő nagy malmokkal. Az, hogy ez milyen jól sikerült, azt bizonyítja, hogy az 1870-es években már kiépített exportpiacai voltak Angliában, Franciaországban, de Amerikában és Brazíliában is.

Érdeklődése először 1867-ben fordult a söripar felé, részt vett az Első Magyar Részvényserfőzde megalapításában, amely a Barber és Klusemann Serfőzőházat vásárolta fel. Sőt, nem sokkal ezután még tovább lépett, megvásárolta a nemrégiben felújított Frohner-féle sörfőzdét Promontoron, majd. 1912-ben Kőbányán, a Maglódi úton Dreher-gyár szomszédságában építtetett új sörgyárat. Ekkor a cég már mint Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Rt. működött.

Haggenmacher Henrik amellett, hogy a legnagyobb önálló malomtulajdonos, tizenhat házával Budapest egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa is lett a századfordulóra, és a város legtöbbet adózó polgárai, közé küzdötte fel magát. Kilencven éves korában, 1917-ben halt meg. Svájci állampolgárságát élete végéig megőrizte, élete utolsó 40 évében Svájc magyarországi konzulja volt.

A háború után az ország területvesztése érzékenyen érintette a sörgyártókat is ezért Dreher Jenő kezdeményezésére 1923-ban létrehozták a Dreher Konszern-t, melynek tagja lett a három legnagyobb serfőzde: a Dreher, a Haggenmacher és az Első Magyar Részvényserfőzde. A sörfőzést közösen végezték a Részvény sörgyárban, a Haggenmacher telepen textil üzemet rendeztek be. 1933-ban a konszernből egyesülés lett, Dreher-Haggenmacher–Első Magyar Részvényserfőzde Részvénytársaság néven.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr934089805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifjú padavan 2012.03.03. 09:34:15

Haggenmacher Henrik valóban részt vett az Első Magyar Részvényserfőzde megalapításában, de aztán később kiszállt belőle. Ezután vásárolta meg a Frohner serfőzdét, ebből lett a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Rt., az Első Magyar Részvényserfőzde pedig maradt önálló vállalat. Ez a szövegben kicsit félreérthető volt. Úgy lehetett érteni, mintha az Első Magyar Részvényserfőzde változtatta volna a nevét Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Rt-re. De amúgy korrekt munka.
süti beállítások módosítása