Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kis magyar sörforradalom
2011. augusztus 31. írta: Árpa Jankó

Kis magyar sörforradalom

   Amikor mintegy húsz-huszonkét évvel ezelőtt számtalan kényszervállalkozó vágott lelkesen sörfőzde alapításába, közülük csak nagyon kevésnek volt akár a sörfőzéssel, akár a söreladással kapcsolatban tapasztalata. Ez azonban még egyfajta hurráoptimizmus ideje volt: úgy tűnt, hogy ebben az országban nincs annyi sör, amit ne lehetne eladni. Ennek tükrében talán érthető, hogy a kis sörfőzdék az alacsony árú, kommersz sörök piacán próbáltak meg érvényesülni. A „fénykorban” 1994-ben háromszáznál is több sörfőzde ontotta a core lagereket, amelyeket egy-két helyi, többnyire saját tulajdonú sörözőben mértek ki.

   A vállalkozók azonban hiába tanultak bele a szakmába, esélyeiket tovább rontotta a sör jövedéki termékké válása, és az életszínvonallal együtt csökkenő sörfogyasztás is. Közben a nagy gyárak új tulajdonosai komoly beruházásokkal jelentős minőségi javulást értek el, és agresszív marketing stratégiájukkal tovább gyengítették a kicsik piaci pozícióit.1999-re a kisüzemi sörfőzdék sokasága ment tönkre, számuk százharminc alá csökkent, a felsőzsolcai versenyen mégis harminc főzde versenyzett, köztük néhány a mai értelembe vett kézműves sört is bemutatott az érdeklődőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr713193460

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Promontor nagy kézművessör tesztje: az "ivósörök" 2014.10.07. 09:32:01

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Szaporodnak a honi kézműves sörök. Az első főzdefeszten még nagy szenzáció volt armando IPÁja (IPA  = Sápatag Indiai Ser, szabad fordításban), mivel hogy saccperkábé az első teljesen magyar IPA volt (a Serforr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.31. 19:05:25

Mostanában elég jellemző a túlkapás ,de ettől függetlenül az utóbbi években indult meg valami. Gondolok itt az előzőleg felsorolt sörökre példának okáért, és ha ez nem is forradalom de legalább fejlődésnek mondható.

traktakoma 2011.08.31. 20:25:58

Ugyanmár! A kis sörfőzdék annál többet nem tudnak kihozni magukból, mint amit most a fesztiválon, meg amit tavaly a főzdefeszten kihoztak magukból. A tömeg mindenütt ott van, ahol elvegyülve a sok részeg között be lehet baszni!

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.31. 21:01:35

@traktakoma: Ebben kételkednék. Még a kis főzdék csak egy része váltott a különlegesebb sörökre, és akik váltottak is fejlődhetnek és találhatnak ki újakat.

TonyCaviar 2011.09.01. 09:46:08

@traktakoma: Még jó, hogy értesz hozzá. Köszönjük az értékes véleményt. Serteperte, neked most tapadt le az agyad, vagy soha nem értetted meg mit jelent a sörforradalom?
Ha háromszáz főzde egyszerre főzi a buta bajor házisört olcsón az nem az. De ha egy éven belül 400%-osan megnő a kézművesnek kikiáltott sörfesztiválok száma, és 700% osan az izgalmas kézműves sörök száma, úgyhogy egy új, jellegzetesen magyar stílus is születik, amilyet máshol nem lehet inni, plusz megszületik az első magyar APA, IPA, Imp Stout (még idén jön), az első magyar szepererős sör (még idén jön), mindezeket elkezdik csapolni a fővárosi kocsmákban, és viszik mint a cukort, pedig nem olcsó, azt szerintem már joggal nevezhetjük egy sörforradalom hajnalának. Serteperte, kár hogy nem figyelsz, és mindig csak hőzöngsz, meg fröccsözéssel fenyegeted a rajongóidat.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.09.01. 09:48:56

tuti hogy sörforradalom van, mert a sörjakobinusok már itt vannak :D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.01. 10:48:25

Egymást marcangoljuk, ahelyett, hogy a fontos dolgokra koncentrálnánk. Nem kell ez az agresszivitás, de a Serteperte féle nosztalgikus világfájdalom sem. Meg a jövedéki adó sem.

Kell sok finom sör, amit főznek-főzünk.

@Pável: "sörjakobinusok" :o]]]

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.01. 10:51:52

@TonyCaviar: Nyáron fröccsözni szoktam, tudom hogy ez jellemhiba, mint az is, hogy nem érzékelem, hogy sörforradalom lenne Magyarországon. Ha hőzöngés, hogy más véleményem van, mint neked, akkor hőzöngök. Te meg hisztériázol, ha valaki nem azt szajkózza, amit hallani szeretnél!

TonyCaviar 2011.09.01. 10:59:13

@Árpa Jankó: Miért hisztéria az, hogy végigsorolom a jelenségeket? Ja bocs, ha nem voltam elég finom, biztos keveset aludtam. Amúgy tényleg nevetséges ez a marakodás, Pifnek tök igaza van. De egyre inkább az a benyomásom, hogy Árpa Jankónak semmi sem jó.
Árpa, mutass nekünk másik sörforradalmat és követni fogunk! Vagy ha ez a sörforradalom neked kicsi és büdös, akkor mondd el nekünk hogyan tegyük naggyá és illatossá, és úgy fogunk cselekedni, ahogy tanácsolod!
Aki pedig azt szajkózza, amit hallani szeretnék, azt unalmas embernek tartom, és nemigen beszélgetek vele.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.01. 11:12:35

@TonyCaviar: Lehet, hogy igazad van és nem vagyok korrekt, lehet hogy valóban csak hőzöngök, lehet hogy nekem semmi sem jó. Azt azonban nem érhetted tetten a mondataimban, hogy én nem örülök annak, hogy megjelentek újfajta sörök a hazai sörfőzőktől, mégha ezek a Grabanc kivételével hidegen is hagytak. Én csak annyit állítottam, hogy ez még nem sörforradalom. Ezt viszont tartom, mint ahogy azt is, hogy igazi változásra CSAK akkor számíthatunk, ha majd legális lesz az otthoni sörfőzés és százával fognak készülni az izgalmas sörök.

TonyCaviar 2011.09.01. 12:07:04

Természetesen nem gondolom, hogy a jó sörnek nem örülsz. De azt gondolom, hogy nem érted mire való a "sörforradalom" szó. Ezt a szót nem azért használjuk, hogy magunkat tömjénezzük és hátradőlve tetszelegjünk benne. Ez a szó feszítővas, amivel azt a kurvanagy öntöttvasajtót próbáljuk felfeszegetni, amit a nagyüzemi tömegtermelés és a multinacionális marketing csapott rá a magyar sörfőzésre 10 évvel ezelőtt.
A "sörforradalom" olyasmi, amit sok laikus is megért. Ha azt mondod, lett egy új jó sör Magyarországon, attól csak a gurmék fognak láza jönni. Ha azt mondod, kézműves sör-forradalom zajlik, akkor sok embernek csillan fel a szeme, hogy itt valami izgalmas, új dolog kezdődik, és elkezdenek érdeklődni. Ha nem ismered mélységesen a magyar sörpiacot, nehéz felmérni, hogy minek mekkora súlya van. Ha sokan elhiszik, hogy sörforradalom van, akkor lesz is. Mert a felfokozott érdeklődés új söröket teremt.
Az, hogy ígéret van a házi sörfőzés 2012-es legalizálására, az annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági minisztériumban ül egy pár csóka, akik elhitték, hogy sörforradalom van, és kötelességüknek érzik, hogy elhárítsák előle az akadályokat.
2007-2011-ig egyetlen sörfesztivál nem volt Magyarországon (max sörfesztiválnak csúfolt falunapok), 2011-ben pedig 7 viszonylag komoly, jó söröket is felvonultató fesztivál volt/lesz.
Szted, ha ez nem az, akkor te mit várnál a sörforradalom első évétől? Amerikában 35 év alatt jutottak el oda ahol most tartanak, Angliában 40 év. Mi egy kicsi, szegény, periférikus ország vagyunk, és egy éve csináljuk. Kérlek mondd el, hol kellene most tartanunk.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.06. 09:36:46

@pif: Kekeckedhetek? Hányan főznek pálinkát csak azóta, amióta legális? Tudom, nem jó az analógia, de reménykedjünk!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.06. 09:56:20

@Árpa Jankó: Jogos a kérdés! Sztem nem sokkal többen, mint annak előtte. Ebben abszolúte igazad van.
Viszont a házi sörfőzők is előjöhetnének végre saját főzetekkel, és ugye a lengyeleknél, cseheknél, osztrákoknál, szlovákoknál is van fesztiváljuk. ez pedig azért elég jó motiváció...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.06. 10:58:06

@pif: Az nyilvánvaló, hogy pálinkát kurva sokan főztek azelőtt is, hogy legális lett volna. Az is nyilvánvaló, hogy azok, akik elkezdenének, otthon sört főzni, egészen más indíttatásból tennék és ez tényleg komoly ízlésbeli (nyilván nem mennyiségi) változásokat hozhatna.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.06. 11:27:54

@Árpa Jankó: akkor ebben is egyetértünk. Sztem ez sok olyan ember agyát indítaná be, aki szereti a jó minőséget, de nincs pénze - folyamatosan - 500-1000 Ft-os söröket venni, a 200 Ft-os hiperes kínálatot viszont unja.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.03.22. 10:37:05

A házisörfőzők versenye szerencsére rám cáfolt, komoly mozgolódás van a mi kis sörforradalmunk körül!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.03.23. 09:55:23

@Különleges Sörök Boltja: Elkezdődött és már zajlik. Az eredményről például a Különleges Sörök Boltjában is mintát vehetünk, hiszen mintha árusítanál kézműves söröket is! Vagy tévedek?
süti beállítások módosítása