Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pulyka és búzasör
2011. augusztus 15. írta: Árpa Jankó

Pulyka és búzasör

 

Tegnap kedvesem, teljesen váratlanul, három doboz Valentinus búzasörrel lepett meg. A sörök már ott sorakoztak a hűtő polcán amikor hazaérkeztem. Elővettem egyet és komoly munkával a dobozon megtaláltam a gyártót is: a mannheimi Eichbaum. A bajor búzasöröket szeretem, de sváb búzasört még nem ittam.

Alapállásból nem sok jót sejtettem a sörről, és gyanakvásomat az is fokozta, hogy a gyártását 1996-ban, a Valentin-nap európai elburjánzásának csúcspontján kezdték el. Előítéleteim ellenére a Valentinus egészen ihatónak bizonyult, bár harmonikusnak nem nevezném, túlteng benne a citrusos savanyúság, és még ha nem is kellemetlenül, de kissé tolakodóan határozza meg a Valentinus karakterét és elnyomja az utóízében bújkáló enyhe keserűséget.
Sebaj – gondoltam – főzéshez jó lesz.

Került négy szelet pulykamell is. Egy doboz Valentinust felbontottam és ezt ráöntöttem a megborsozott húsokra, majd rászórtam egy fej apróra vágott vöröshagymát. Lefedtem az edényt és a szeletek három órát pihentek a fűszeres lében. Én közben persze – sicher ist sicher – még egy próbát tettem a Valentinus-szal.

Jobban ízlett mint először. Miután megtudtam, hogy mindössze kétszázötven a Sparban, a húsnak úgyis idő kell még, elballagtam és vettem még négy dobozzal. Mire eltelt a pácolásra szánt idő ezek kellemesen lehűltek. Szerencsére. Mert amint levettem a fedőt az edényről elképesztően intenzív illatok szabadultak fel. Döbbenetes volt, amit az apróra vágott vöröshagyma kihozott a búzasörből – leginkább egy narancsliget és egy malátázó keveredő szagait juttatták eszembe. Az élményt feldolgozandó megittam még egy Valentinust és ez bátorságot adott, hogy folytassam a főzést.

Legelőször is feltettem főni a tagliatelle tésztát. Közben leszárogattam a húst és ötdekányi vajon, mindkét oldalán szép aranybarnára sütöttem. A szeleteket kiszedtem, kicsit megsóztam, majd félretettem. A maradék vajat, a páclé felével felöntöttem, sóval borssal ízesítettem, felforraltam, majd hozzáadtam egy féldeci tejszínt, és további három percig főztem, majd leszűrtem. Ezt tettem az időközben aldentére főtt tésztával is.
Egy-egy szelet pulykát és egy-egy adag tésztát a tányérra tettem és lesz, ami lesz, meglocsoltam a mártással. Némi aggodalommal kóstoltam bele az ételbe, de Valentinus nem hagyott cserben. Sőt!
Az a kellemes keserűség, amit annyira szeretek a sör utóízében, végre a mártásban felbukkant!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr512206760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.18. 14:09:00

Sztem az olcsó kategóriából a jelenleg a Valentinus előtt áll a Penny-kben kapható Augsteiner Hefe Weiss. 200 Ft és nem olyan szappanosan élesztős az íze, hanem kellemesen citrusos. A recept minden esetre igen kellemesnek tűnik...

traktakoma 2011.08.23. 12:47:46

@pif: A szappanos élesztőt én is kóstoltam már és nekem például kifejezetten bejön az íze. Amúgy pedig a lakásom környékén nincs Penny. Arra azért szívesen rájönnék, hogy mi a franctól van, hogy az összes többi import búzasör rohadt drága!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.23. 15:21:20

@traktakoma: Ma vettem megint Augsteinert és ismét nem kellett csalódnom. Ráadásul most 159 Ft-ért mérik a Pennyben akciósan...

Ogreface 2011.08.23. 17:38:25

A relatíve olcsóbbak közül, még a Löwenweisse az, ami szerintem az árához képest igen kellemes.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.23. 17:53:43

@traktakoma: végy egy 500 Ft-os sört (mondjuk ne vmi alap világosat, hanem egy testesebb fajtát-hamár), végy el belőle 100 Ft-ot Áfára, végy el belőle (közelítőleg) 40 Ft-ot jövedéki adóra, végy el belőle (közelítőleg) 10 Ft-ot termékdíjra. Vedd el belőle a szállítás költségét (tetszőleges, de szintén terhelt az üzemanyag révén pl jövedéki adóval). Számold ki, hogy ezen még keresni is szeretne az, aki behozta. Aztán marad egy szám, ami megmutatja, hogy mi az a határ, ahol még megéri. Persze ez függ távolságtól-mennyiségtől, de tény, hogy a legtöbbet állambácsi keresi, aztán a gyártó cég, és csak aztán az importőr.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.24. 17:03:19

@Ogreface: igen az szerencsére nem ment le a világoskék utánzat szintjére
süti beállítások módosítása