Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörfesztivál 2011, Prága
2011. május 23. írta: Árpa Jankó

Sörfesztivál 2011, Prága

A 2008-ban útjára indított rendezvény nem titkoltan a bajor Oktoberfest cseh megfelelője akar lenni hatalmas sátraival és óriási sörválasztékával. Csehországban amúgy se szeri se száma a kisebb helyi (városi, kerületi, és sörgyárhoz vagy sörmárkához kapcsolódó) sörfesztiváloknak, ilyen óriási méretű „össznépi” seregszemle azonban ezt megelőzően nem volt.

A prágai Letnany metró megállónál – egy egykori katonai repülőtéren – elhelyezett óriási sátrakban tavaly mintegy 70 féle cseh sört, idén viszont már 80-at kóstolhattak meg az érdeklődők. Harminc cseh sörgyár tartotta fontosnak a jelenlétet ezen a 17 napos gigantikus sörözésen, amely május huszonnyolcadikáig tart.

A sörfesztiválon a még Prágában is csak ritkán előforduló sörök játsszák a főszerepet: a legtöbb érdeklődőt ezek vonzzák: a Bohemia Regenttől a Rampušákon át a Vysoký Chlumecig, és még sorolhatnánk.

Az egyes sátrakban 12-15 féle sört csapolnak, ezeket az ötösével előre megvásárolt 40 koronás zsetonokért kérhetjük a csapos fiúktól, vagy a népviseletnek tűnő ruhákba beöltöztetett felszolgáló lányoktól. A sátrakban szól az élő zene, mindegyikben más jellegű, polka, sramli és kemény rock. Ha nincs sok időnk, akkor a legjobb, ha ötös csoportban érkezünk. Ekkor egy csomag zseton pont elég egy-egy sátorban egy-egy sörre, persze mindenki kérjen másféle sört, amit aztán lehet kóstolgatni. Így pár óra alatt végigjárhatjuk a sátrakat, és megúszhatjuk 5-6 korsóval, így elkerülhető a berúgás. Az talán mondanunk sem kell, hogy a fesztivál csapolt sörei egytől egyik finomak, és még valami, ami fontos: nem papírpohárban kapjuk!!!

A csapolás minden csapnál remek, látszik, hogy felkészültek mindenféle szempontból. Az ételek a szokásos kocsmai sörkorcsolyák, némileg ugyan drágábbak, mint pl. a Vízilóban vagy a Jelinkuban (hogy csak a számunkra két legkedveltebb sörözőt említsük), de még mindig messze alatta maradnak a magyarországi vidéki fesztiválokon felszolgált sült kolbászok árainak, nem beszélve a budapesti rendezvényekről. (Ha mindehhez hozzászámítjuk a csehországi átlagbér mértékét....) És lássatok csodát: itt még levest is kérhetünk, ami bizony, a sörtől elgyötört gyomornak néha nagyon is jól jön. Vannak komolyabb ételek is, 6 zsetonért például hátszínt (!) is kaphatunk.

Este az összes sátor szinte teljesen megtelik, érdekes módon mégsem kellett kiállhatatlanul hosszú sorokat végigvárnunk a sörcsapoknál. A hangulat kitűnő, a fiatalok sörméterrel hozatják a söröket, az idősebbek visszafogottabbak, de néhány korsó után ők is táncra perdülnek, miként a vidéki cseh családok is. A nepomuki Švejk étterem sátrában legnagyobb örömünkre Magyarországról ismert arcokkal találkozunk: a Švejk band tagjaival, köztük az „utolsó Švejkként” emlegetett Frantával. Külön nekünk fújja a trombitáját.
Lassan elérünk a spirituális kánaánba, és már mindkét szemünk nevetne, ha nem csukódna le a kimerültségtől.

Némi csalódottságról is be kell számolnom. A cseh sörkultúra oly mértékben gazdag és színes, hogy teljesen szükségtelen érezzük azt, hogy ez a sörfesztivál akár a külsőségeket tekintve is hasonlítani akarjon a müncheni mintára. A túlságosan önfeledt mulatozás ugyanúgy nem tartozik a cseh néphez, ahogyan az a bőrgatya sem, amit a felszolgáló fiúkra ráadtak. Persze mindez nyilván a marketingkoncepció része...
Egy Prágában élő magyar barátom, aki már szinte hasonult a csehek mindennapjaihoz, így fogalmaz: „nekünk itt mindennap sörfesztivál van, kinek-kinek a saját törzshelyén. Minek mennénk olyan messzire a megszokott (kitűnő) sörünk mellől?”
Összegezve azért őszintén bíztatok mindenkit arra, hogy ha csak teheti, látogassa meg a Prágai sörfesztivált, hiszen ezen a héten még nyitva van. És a minapi budapesti eseménytől eltérően ott legalább nem kell órákat várni egy-egy sörre...
Szöveg: Polgár László
Fotó: Jomar Honsi

Közreadta: Árpa Jankó (Megjegyzés: a képeken látható trombitás nem más mint Franta Vales zenész, aki az „utolsó Svejk”-ként hirdeti magát. A második képen két kiváló haskológus társaságában látható!) (http://www.ceskypivnifestival.cz)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr792925774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktakoma 2011.05.24. 13:46:32

A haskológia a has tudománya tán? Vagy a frász tudja mi??

Ogreface 2011.05.25. 16:33:00

"És a minapi budapesti eseménytől eltérően ott legalább nem kell órákat várni egy-egy sörre..."

Látom, hogy most már szinte sportot űzve rúg egyet mindenki az első magyar kezdeményezésű "Főzdefeszten", de hát ahogy jólesik...
Egyébként én is akkor megosztanám a cseh rendezvényen tapasztaltakat. Nekünk, meg a többi "halandónak" bizony 44 koronáért adtak egy tallárt, azaz zsetont, de egye fene, biztos megérdemeltük. Az erősebb vagy különlegesebb sörökből viszont egy tallárért csak 3 deci járt, lásd például Pardubicky Porter. Voltak olyan sörök, amikből korsója egy Prágai kocsmában nem érte el a 30 koronát sem, viszont azért is egy tallárt kértek. Az árak minden itallapon literes űrmértékben voltak megadva, / talán ezzel is az OktFestet akarták utánozni /, különkellet hangsúlyozni, hogy mi csak egy sima félliteres korsóval kérünk. Nyitástól - zárásig voltunk és bizony el kell, hogy mondjuk, maximum fél sátrakkal ment az üzem mindegyikben. Látványosan akkor lettek többen, amikor este beérkeztek a szervezett kiránduló csoportok, / zömmel ázsiaiak és amerikaiak / egyébként rengeteg üres hely volt mindenhol. A konyhák sem voltak igazán lestrapálva, hiszen maguk a szakácsok jöttek sokszor ki és már szinte zavaróan sokszor agitáltak mindenkit, hogy egyen valamit. A legjobban sikerült sörkorcsolya pedig nálunk vita nélkül, az "út melletti" kis sátorban kapható, különböző ízesítésű zsíros kenyerek voltak.
A sör minősége és csapolása mindenhol hibátlan volt, a kiszolgálás gyors és udvarias. Itt is látszott, hogy mekkora előny, hogy a kiszolgáló és csapoló személyzetnek nem kell a számlaadással és a pénzszámolással bajlódnia. Remek volt az, hogy üvegkorsóból lehetett fogyasztani, de ennek egyik előfeltétele az volt, hogy az egész rendezvény be volt kerítve és igen sok biztonsági őr volt. A sátrak területén kívül nem lehetett korsóval mászkálni, és a kapun kifelé pedig megvizsgálgatták, hogy nincs e a táskákban "elkallódott üvegárú".
Mi két "zenélő Svejkel" is találkoztunk, az egyiknek még volt egy tangóharmonikás és egy hatalmas méretű markotányosnő társa is, ahol az utóbbi egy nagybőgőt kezelt, igen látványosan. A fényképen látható zenész, az amerikai csoportoknak volt a kedvence, akik ordenáré módon üvöltötték "The Battle Hymn of the Republicot", a művész trombita kíséretével. Egy idő után ez már inkább zavaró volt, mint szórakoztató, pláne akkor, amikor minden asztalnál megpróbálták az embereket szórakoztatni és csak akkor álltak tovább, amikor látták, hogy nem lesz a hangszer mögé tűzve pár bankó.
Összegezve a sörökkel és a kiszolgálással nem volt probléma, hely volt bőven, hiszen a házigazda csehek nagyon kevesen voltak csak a turista buszok töltötték fel egy kicsit tömöttebbre. Volt vurstli, ami nem hiányzott, akárcsak az enyhén erőszakos "szórakoztatni" vágyás. A helyszín tökéletesen elvan találva, könnyen megközelíthető és biztonságos, sok "pisildével".
Szerintem kb. akkora különbség volt a felemlegetett hazai és a cseh fesztivál között, mint amekkora a két nép sörivási szokásai és kultúrája között, a sörgyárak mennyiségéről pedig már nem is beszélve. Ebből kiindulva, nem is értettem, hogy miért is akarnak ők annyira a németekre hasonlítani. Nem mellékesen szólva a belefektetett pénzről, ami itthon lehetetlen lett volna, pláne, hogy az egyik 2, míg a másik meg 17 napig tart,
Nem baj, mert szerintem nem szégyen a nagyobbtól és öregebbtől tanulni és nem csak az erényeiből, hanem a hibáiból is...
süti beállítások módosítása