Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A cseh sör barátainak
2011. május 05. írta: Árpa Jankó

A cseh sör barátainak

Immár 18. évfolyamába lépett a cseh kultúra barátainak a lapja a Bohemia.

A jelenlegi szám különlegessége, hogy mellékleteként megjelent a 1989-es Prágai sörkalauz szerzőjének Polgár Lászlónak az írása: A cseh sör.

Alapvetés, általánosságok és érdekességek állítja az alcím. Ebből tudható nem kis feladatra vállalkozott a szerző  aki az egyik szerkesztője a Bohemia folyóiratnak, hiszen a hazai sörínyencek kedvenc vadászterülete évtizedek óta Prága és Csehország. A tanulmány az 2010-ben megtartott III. Magyarországi Sörkonferencián elhangzott előadás jelentősen kibővített változata.

„...szinte minden magára valamit is adó városnak saját sörgyára van, majdnem azt mondhatnám, hogy minden magára valamit is adó sörgyárnak saját városa van.” Ezzel a felütéssel kezdődik a tanulmány, mely csekély terjedelme ellenére igen sok tudnivalóval ismerteti meg az olvasókat.

Megismerhetjük a cseh sörgyártás múltját és jelenét, a sörfogyasztás helyeit – az obćerstveni buffet-től, a hosopodá-ig, a tanulmány bemutat  néhányat a különleges cseh sörök és  a kultikus helyek közül is és külön fejezet foglalkozik a cseh irodalom és a sörözők kapcsolatával.

A kis füzet hamar végig olvasható, sajnáljuk is, hogy ilyen hamar a végére értünk, de reméljük a szerző egyszer egy hosszabb lélegzetű munkával is megörvendezteti a cseh kultúra és a cseh sör barátait.

Egy ígéretét már most bírja blogunk: Polgár László itt fog rövidesen beszámolni a prágai sörfesztiválon szerzett tapasztalatairól.

Azoknak akik szeretnének többet megtudni a május 12. és 28 között megrendezésre kerülő prágai fesztiválról ajánljuk az alábbi linket: http://www.ceskypivnifestival.cz/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr272882035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.05.06. 13:17:40

A Főzdefesztre kapok néhány példányt a tanulmányból. Jelezzétek kit érdekel!

Ogreface 2011.05.06. 17:02:41

Négy napot én is eltöltök majd a Prágai feszten és a város sörözőiben. Mivel négyen megyünk, elég sokszor lesz hangoztatva a "Čtyři piva prosim!" :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.05.09. 18:26:25

@Árpa Jankó:@Pável: engem is érdekelne, de sztem megosztozunk Pávellel, ha kevés van...
süti beállítások módosítása