Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tüköry Sörház
2011. március 28. írta: Árpa Jankó

Tüköry Sörház

A Vígszínháztól nyugatra, a mai Palatinus házak helyén állt a Tüköry család sörfőzdéje, mely a XIX. század elején épült. A sörfőzdéhez nagy, üvegezett verandájú, római oszlopcsarnokos sörház is tartozott, ahol saját főzésű söreiket mérték.

A terem 400-500 embert is befogadott, kerthelyiségének méreteiről pedig fogalmat alkothatunk a korabeli újsághirdetések nyomán: 1874-ben és 75-ben nemzetközi gabonavásárt tartanak itt, melyre 2941 résztvevő jelentkezett.

A nagy táncházban két híres zenetársulat is játszott egyidőben: Dubez katona- és Morelli vonószenekara. A sörházat a 60-as években bérbe vette egy Schottenhauer nevű bécsi vállalkozó, aki Újvilág (Neue Welt) néven itt nyitotta meg a város első mondén mulatóját, az első nagyszabású pesti orfeumot, varieté számokkal és „dévaj francia énekesnővel”. A Kincses Kalendárium Budapest világváros címmel számol be az ott folyó éjszakai életről, melynek erkölcseire maga a főkapitány, a hírhedt Thaisz Elek ügyelt fel rendíthetetlen buzgalommal.

Értette egymást bűnöző és rendőr. Az Újvilágban napirenden voltak a botrányok, az erőszakos, garázda burgerek és krakéler jogászifjak garázdálkodásának megfékezésére a tulajdonos kénytelen volt úgynevezett „Hrauzverfer”-eket (Herauswerfer: kidobóember) szerződtetni, akik megmarkolták és kihajították a részeg duhajokat.

Az már csak „hab a tortán” – ahogy mondani szokták, hogy a derék főkapitány a nagy rendcsinálás közben elcsábította a tulaj feleségét, bizonyos Reich Fánit, aki kasszírnőként dolgozott az Újvilágban. A híresen szép asszony végül Thaisz Elek felesége lett, miután a felszarvazott férjet – elhárítandó a válás előtt álló akadályt – rendőrorvosok elmebetegnek nyilvánították.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr642781000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.29. 14:41:56

Ennek már csak homályos árnyéka a Hold utcai Tüköry. Bár főiskolás koromban még jókat iddogáltunk az utcai teraszán...

TonyCaviar 2011.04.01. 10:00:00

Mi van most ennek a helyén? Az óvoda?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.01. 10:20:19

@TonyCaviar: ez pár gazdasági épület a Dunaparton van, csak a rakpart még kicsit másképp nézett ki...
a hátul látható ház az ma is ott áll

traktakoma 2011.04.01. 12:15:10

@TonyCaviar: Anno a Margit-híd két oldalán álltak a Palatinus házak. Ezek közül ma már csak a újlipótvárosi van meg, a másik a háborúban megsemmisült, helyén épült a mai képviselői irodaház.
süti beállítások módosítása