Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mi is az a kumisz?
2010. november 07. írta: Árpa Jankó

Mi is az a kumisz?

A képen látható Vámbéry Ármin egyik munkájában annak a véleményének ad hangot, hogy a honfoglaló magyarokat jogtalanul illette Európa a részegeskedés vádjával. Véleménye szerint ritka ember, aki „a kumisztól vagy a bózától lerészegedik. Borral pedig, meg sörrel a magyarok csak Pannóniába való berontásuk után ismerkedtek meg.”

A bóza – melyről kevés szó esett az iskolában – elsősorban kölesből, de bármilyen más gabonából különleges technikával főzött „savanyó ital” azaz sör. A kumiszról viszont mindenki megtanulta, hogy honfoglaló őseink itala volt, arról azonban szemérmesen hallgattak tanítóink, hogy a kancatej érlelése az alkoholos erjedés után ért csak véget.
 
A kumisz készítési módja az, hogy a kancák tejét egy kifüstölt tömlőbe öntik. A füstölés nyilvánvalóan megöli a tej alvadását okozó baktériumokat, de érintetlenül hagyja a tejcukor fermentáló baktériumait. A tömlőt nem is tisztítják, hogy annak falához tapadó baktériumok újra és újra alkohollá erjesszék a friss kancatejet. A folyamatosan kevert tej órák alatt erjedő forrásba megy át. A végeredmény egy habzó, savanykás, bódító ital.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr112430031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi is az a kumisz? 2011.12.23. 14:09:27

> A Serteperte blog szerzőjének, Kovács Gábornak sörmentén való munkája megannyi könyvből és publikációból visszaköszön. Az Egyperces történetek a sörről című könyve a téma iránt fogékonyaknak ma is alapmű, melyből alkalmanként mi is szemezgetünk....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása