Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A főpincér
2010. május 31. írta: Árpa Jankó

A főpincér

„Mit tudsz te arról nyájas olvasó, micsoda tragikus alak egy budapesti főpincér? Az ócska kifényesedett szmoking belső zsebében, a szív helyén hatalmas bőrtárca dobog, hol csendesebben, hol erősebben, de sohase úgy, ahogy egészséges főpincéri bőrtárcának dobogni kell. (…) Ha beletekintesz egy főpincér szívbe, illetőleg bőrtárcába, azonnal megtalálod a (…) két-három sűrűn teleírt papírlapot, mely papírlapokon kávéházi vendégek adósságban megőszült nevei és a nevek mellett számsorok csoportosulnak. (…) Ezeket a főpincérek nemes céhében „csúzli-céduláknak” nevezik – a metafórai rátapintással a csúzligumi nyúlására –, mert hogy az itt található névsor is egyre nyúlik. Mit tudsz te arról nyájas olvasó, hogy üres óráiban mekkora undorral nézi át a szegény főpincér, ezt a veszteséglajstromot, ezt a bánatos regényt.(…) és csak ennyit mond: „kormos vagyok tetőtől talpig…” Ami pincérnyelven azt jelenti, hogy tartozik az egész kávéház.

Az idézet Török Rezső: A férfi mind őrült című könyvéből való

Török Rezső (1895-1966) író. 1916-tól újságírással foglalkozott. Rendkívül termékeny, népszerű regényíró, színpadi szerző volt, aki számos humoros regényt is írt.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1002044968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.02. 15:24:32

sőt, egyesek az irodalomrténetbe is beírták magukat:
"
Osvát a magyar sajtó- és irodalomtörténet legtekintélyesebb irodalmi és kritikai lapját hozta össze, mégis a New York palota főpincére lehetett a kor első számú műítésze: tehetségük szerint rangsorolta az írókat, és aszerint hitelezett nekik. Hogy Reisz Gyula még Osvátnál is élesebb szemű volt, onnan sejthető, hogy míg a kávéház nem ment csődbe, addig a Nyugat redakciója nem egy alkalommal nyúlt mellé a tehetségek felfedezésekor "
murci.freeblog.hu/archives/2008/03/05/KeletNyugat/
süti beállítások módosítása