Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörszótár
2024. január 20. írta: Árpa Jankó

Sörszótár

sorszotar_1.jpeg

ÁLOMSÖR Ha van olyan, hogy éhes disznó makkal, akkor miért ne lehetne olyan, hogy szomjas ember sörrel álmodik. Ez az álomsör. Csak arra kell vigyáznunk, hogy még azelőtt megigyuk, hogy felébrednénk!

ANGYALOK JUSSA Az angyalok jussa a tölgyfahordóban évekig érlelt párlatokból elillanó whisky vagy cognac. A hordó fájába azonban beivódik az ital esszenciája és ez különös értéket ad a hordónak, amelyet előszeretettel használnak sör ízesítéséhez is.

BARNASÖR A magyar nyelvben minden sört, ami nem világos, barnasörnek nevezünk, akár borostyán, akár barna, akár fekete a színe. A magyar nyelvben egyaránt barnasörnek tituláljuk a black IPA-t, a dark ale-t, a stoutot, a portert, a dunkelt, vagy akár a schwarzbiert is. Vagyis a sötét söröket barnasörnek nevezni körülbelül annyira informatív, mint egy borról az mondani, hogy vörösbor.

CSATORNASÖR (1) Olyan sörök, melyeket csak bizonyos értékesítési csatornákon keresztül forgalmaznak. Ide tartoznak a szupermarketek részére csomagolt gazdaságos sörök is. (2) Ihatatlan, gyenge minőségű sörök, melyeknek a lefolyóban kellene végezni.

DELIRIUM TREMENS (1) A független Huyghe sörfőzdében 1985-óta főzött felsőerjedésű, erős söre. (2) idült alkoholisták állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó betegsége.

GERILLA SÖRFŐZŐ Vándor, kakukk, cigány, gerilla, nomád, kliens – ezekkel a jelzőkkel azokat a sörfőzőket illetjük, akik nem rendelkeznek saját főzdével, hanem működő üzemekben bérlik a berendezést és főzik meg receptjeiket.

HANZLI Így nevezik azt a sörmaradékot, amit a csapos a hableszedő falapátkájával lecsapott a korsó tetejéről, és azt is, amit a vendégek korsókban hagytak. Ezt a pulton levő tálcán – ennek is kármentő volt a neve, akárcsak a kocsmapultot védő rácsozatnak – összegyűjtötték, összeöntögették. Hiába tiltotta a törvény a hanzli kimérését, minden sörkimérő tisztában volt nem kis érték menne így veszendőbe. A felhasználás is különféle volt. Egyesek a friss sörhöz keverték, míg megint mások vízzel hígítva szegény embereknek adták el fillérekért.

PILSNER, PILS ÉS PILSENER Kezdetben vala a Pilsner Urquell, mint az erősen komlózott ászoksörök etalonja, mely egyben stílust is teremtett. A német pils tulajdonképpen a cseh pilseni átvétele. A cseh világos ászok elsősorban abban különbözik a német pilsektől, hogy míg a német pils (pilsener) szinte mindig teljesen leerjedt, vékony karakterű, addig a cseh ászoksörök tartalmazhatnak kevés mennyiségű le nem erjesztett szénhidrátot a kész sörben. Ennek következménye, hogy a csehek jellemzően testesebb és komplexebb ízű sört főznek a hasonló színű és erősségű német társaikkal szemben. Mivel a „pilsner" név védelmet élvez, ezért a hasonló karakterű sörök, legyen szó német, cseh vagy akár kézműves sörökről, a pils vagy a pilsener nevet használják, függetlenül attól, hogy hol készültek.

SÖRSZEMÜVEG: Azt a jelenséget nevezik így, amikor az alkoholfogyasztás hatására, az ember más szemmel néz a világra, illetve közvetlen környezetére. Néhány pohár sör hatására azokat is vonzónak találjuk, akiket kezdetben inkább ellenszenvesnek láttunk. Mindezt az okozza, hogy az ivás csökkenti a gátlásokat, növeli a szocializációt és ami a legfontosabb, rontja az ítélőképességet.

TÚLHABZÁS Ismert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető, ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

ZÖLD SÖR A zöld sör hagyománya Szent Patrick, az írek védőszentje nevéhez kötődik. Az írek azonban a zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul. Mivel a szent napja március tizenhetedikén van, könnyű volt a zöld sört a húsvét sörének kinevezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr117973070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása